Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська митниця ДФС: запитання відповіді про електронне декларування товарів за принципом «Єдиного-вікна»

Спеціалісти Херсонської митниці ДФС підготували найбільш поширені запитання від суб’єктів зовнішньоекономічних відносин про електронне декларування товарів за принципом «Єдиного-вікна»:

– Де у Херсонській митниці ДФС можна пройти контроль за принципом «єдиного вікна»?

– На теперішній час у зоні діяльності Херсонської митниці ДФС функціонує 17 місць митного оформлення товарів, в яких застосовується порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, а саме:

Місця, де застосовується принцип «єдиного вікна»:

– Херсонська митниця ДФС;

– митний пост «Каховка»;

– митний пост «Скадовськ», пункт пропуску «Скадовський морський торговельний порт»;

– митний пост «Херсон-центральний»;

– ВМО №1 митного поста «Херсон-центральний»;

– ВМО №2 митного поста « Херсон-центральний», контрольний пункт в`їзду-виїзду «Чонгар»;

– ВМО №3 митного поста « Херсон-центральний», контрольний пункт в`їзду-виїзду «Каланчак»;

– ВМО №4 митного поста « Херсон-центральний», контрольний пункт в`їзду-виїзду «Чаплинка»;

– сектор митного оформлення митного поста «Херсон-центральний»;

– контрольний пункт в`їзду-виїзду «Новоолексіївка» митного поста «Херсон-центральний»;

– контрольний пункт в`їзду-виїзду «Вадим» митного поста «Херсон-центральний»;

– митний пост «Херсон-порт»;

– пункт пропуску «Херсонський річковий порт» митного поста «Херсон-порт»;

– ВМО №1 митного поста «Херсон-порт», пункт пропуску «Херсонський морський торговельний порт»;

– ВМО №2 митного поста «Херсон-порт», пункт пропуску «Аеропорт «Херсон»;

– контрольний пункт в`їзду-виїзду «Херсон» митного поста «Херсон-порт».

– Чи потрібно звертатися до державних органів для отримання їх відміток на паперових примірниках документів при проходженні товаром відповідного контролю за принципом «єдиного вікна»?

– Ні, не потрібно, оскільки «єдине вікно» це єдина електронна система обміну даними, яка дозволяє різним державним службам в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через митний кордон України та про результати проходження ним необхідних видів контролю. Результати заходів державного контролю за принципом «єдиного вікна» формуються в електронній формі. Проставлення контролюючими органами на товаросупровідних (товаротранспортних) документах відповідних відміток, печаток та штампів не здійснюється у разі оформлення результатів заходів державного контролю і документів в електронній формі відповідно до Порядку інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом “єдиного вікна” з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. N 364.

– Хто визначає, що митне оформлення товару буде проходити за принципом «єдиного вікна»?

– Здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю із застосуванням принципу «єдиного вікна» є обов’язковим у разі електронного декларування товарів підприємствами із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа. У той же час пунктом 4 1 постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. N 364 «Деякі питання реалізації принципу “єдиного вікна” під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю» установлено, що до 31 січня 2019 р. рішення про здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів приймається підприємством у разі: ввезення (пересилання) на митну територію України товарів у міжнародних поштових відправленнях або у міжнародних експрес-відправленнях, а також у разі переміщення товарів транзитом; вивезення за межі митної території України товарів, які перетинають митний кордон іншим, ніж автомобільний, видом транспорту; декларування товарів в місцях митного оформлення, які перебувають менше 90 днів у переліку місць митного оформлення товарів, в яких застосовується Порядок, затверджений цією постановою.

– При здійсненні яких операцій підприємство може застосовувати принцип «єдиного вікна»?

– Дія поширюється на операції із ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України, а також переміщення транзитом товарів, які підлягають митному та іншим видам державного контролю.

– Як підприємством надаються контролюючим органам документи необхідні для проходження державних видів контролю?

– Скановані копії документів, необхідних для завершення відповідного виду державного контролю, разом з електронним повідомленням з електронним цифровим підписом посадової особи підприємства надсилаються до інформаційної системи для здійснення відповідного виду державного контролю до моменту прибуття товарів у місце доставки або після їх прибуття у строки, визначені статтею 95 Митного кодексу України . У разі надання згоди підприємства на передання контролюючому органу відомостей, які зазначені в попередній або періодичній митній декларації (крім відомостей про вартість товарів), копії комерційних рахунків, контрактів, сертифікатів походження не скануються та не передаються в складі електронного повідомлення.

Прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН