Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні розповідали про журналістику «прямої дії»

Роман Бочкала зустрівся зі студентами Херсонського державного університету і розповів про журналістику «прямої дії» та новий проект міжнародної організації IDF – Wilkinvestigation, партнером якого стала громадська організація «Стоп Корупції».

Глядач втомився від оприлюднення фактів корупції. Йому цікаво, як, в тому числі й журналіст, може вплинути на ситуацію, досягти того, щоб винні були покарані, а корупційні схеми перестали працювати.

Після багатьох обговорень представники ГО «Стоп корупції» спільно з «Автомайданом» та іншими організаціями дійшли висновку, що потрібен новий жанр – журналістика «прямої дії».

«Це поєднання зусиль громадських активістів, правозахисників, юристів, журналістів для того, щоб вплинути і покласти край беззаконню. У функціях журналістики є таке: поширення інформації. Ось цікаво, як вас навчають: чи має право журналіст втручатись, чи стояти осторонь і не впливати? Тут така ситуація крихка… Саме у сфері антикорупційної журналістики є зараз тенденція – впливати на процес. І вже півтора місяці ми є співучасниками проекту Wilkinvestigation, який розробила міжнародна організація (до речі, вона ж і розробляла закон про НАБУ). Проект – це платформа, яка діє за принципом Вікіпедії, тобто будь-хто може вносити дані, які потім коригуються, редактуються. Наприклад, сусід є чиновником, їздить на «Мерседесі», а в електронній декларації немає автомобіля. Дані заносяться до платформи», – розповів студентам Роман Бочкара.

Wilkinvestigation об’єднує антикорупційних активістів, правозахисників та журналістів. Ще є така категорія як викривачі – ними може стати будь-хто, хто може навести факти корупції і незаконних схем. Антикорупційна журналістика має свою специфіку. Для всіх, кому це цікаво «СтопКор» розробив «методичку», в якій викладені практичні поради журналістові.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН