Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Співаковський прокоментував зменшення державної субвенції на субсидії для жителів Херсонщини

Херсонська журналістка Лідія Григор’єва на Фейсбуці написала про те, що мала розмову із народним депутатом Олександром Співаковським, який у Верховній Раді представляє інтереси Херсонщини. Журналістка повідомляє, що багатьох в регіоні схвилювали зміни, які нещодавно були прийняті в українському парламенті. Йдеться про зменшення розміру субвенції для Херсонщини на 325 млн. грн. Депутати вирішили забрати таку суму з виплат на субсидії для оплату житлово-комунальних послуг:

Після сьогоднішньої колегії Херсонської обласної державної адміністрації я звернулась до одного з народних депутатів від Херсонщини, а саме Олександра Співаковського з проханням роз`яснити: «Чому він, до речі, один з небагатьох депутатів Верховної Ради України не голосував за прийняття у другому читанні і в цілому проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” (реєстраційний номер 6600 від 21.06.2017 р.)?

Мова йде про перерозподіл державних коштів шляхом зменшення субсидії багатьом областям України. Причому, я звернула увагу, що з трьох південних областей найбільше серйозно урізали саме Херсонщину – на 325 млн. гривень.

Для порівняння: Миколаївській області зменшили субсидію на 65 млн. гривень, Одеській на 140 млн. гривень. Олександр Володимирович повідомив, що не міг підтримати цей проект, по-перше, як мажоритарник, бо мова йде про життєдіяльність громади, а зменшення субвенції в розмірі 325 млн. гривень для Херсонської області щодо надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло- водопостачання і водовідведення, квартирної плати впливає на стабільність регіону, який нині є прикордонним. Більше того, це і соціальний захист людей, які довіряють владі. Також він зазначив, що норми цього закону суттєво зменшили і фінансування закладів системи вищої освіти України: «Не були враховані в повному обсязі подані мною пропозиції щодо збільшення фінансування освіти і науки, левова частка яких мала бути направлена на оплату комунальних послуг і енергоносіїв та збільшення заробітної плати освітянам та науковцям, які працюють у вищих навчальних закладах І – ІV рівнів акредитації та національних академіях наук».

Щоправда, Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив народного депутата України, що восени буде переглянуто розмір субвенції для Херсонської області та системи вищої освіти. Але кошти вже потрібні сьогодні. Тим більше, якщо кошти будуть виділені у жовтні, чи встигнуть їх освоїти? Це розуміє Олександр Співаковський, тому разом з головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим будуть шукати рішення виходу з кризової ситуації у владних кабінетах.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН