Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні вшановували пам’ять жертв депортації кримських татар

У Херсоні подібні заходи проводять вже четвертий рік. Вчора прийшло більше людей, ніж зазвичай. Розпочався захід ходою під українськими та кримськотатарськими прапорами. Траурний мітинг відбувся на площі Свободи. Його почали колективною молитвою «дуа» за загиблими під час геноциду кримськотатарського народу.

«Кожен кримський татарин, який зараз живе, це ті, хто зміг колись вижити, на відміну від інших. Тому біль пройшов крізь кожного з нас. Зараз цього дня ми можемо збиратися відкрито, але  у радянські часи це було заборонено. Біль від цієї трагедії залишається в кожному з нас і понині», – розповів Ібрагім Сулейманов, голова Херсонського міського Меджлісу.

Вшанували на мітингу і всіх жертв політичних репресій за часів сталінського режиму, а їх було 27 мільйонів.

Зараз на Херсонщині проживає понад 10 тисяч представників корінного народу Криму – кримських татар, такі дані надають місцеві меджліси. Найбільші поселення в Генічеському районі.

Наприкінці заходу на центральній площі міста провели акцію «Запали свічку пам’яті». Активісти виклали 1000 вогників у формі півострова Крим з написом «73.УНУТМА». Це слово з кримськотатарської мови перекладається як «Пам’ятай».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН