Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Гордєєв проти рішення депутатів щодо зміни власника комунальної власності області

Довго запрягали, але швидко поїхали. Депутати обласної ради сьогодні почали розглядати питання порядку денного майже через 2 години після початку сесії, а у списку було майже 50 проектів рішень.

Найбільше суперечок викликала передача функцій управління майном, яке перебуває у спільній власності громад. Хто у кого забрав такий ласий шматок?

Сесія розпочалася рівно о десятій хвилиною мовчання у зв’язку з трагічною загибеллю шахтарів внаслідок аварії, що сталася 2-го березня на шахті № 10 “Степова” ВАТ “ЛьвівВугілля”.

Потім розпочалася робота. Поки що конструктивна. Керівники обласної ради та облдержадміністрації підписали меморандум про співпрацю в реалізації проекту створення Агенції регіонального розвитку Херсонської області. Вона визначатиме в кожному районі всі точки для можливого росту і розвитку тих галузей економіки, які притаманні окремим територіям. За п’ять хвилин до 12-ї депутати прийняли 5 запитань. Квапилися до полудня. Саме у цей час вся Україна одночасно вшановувала пам’ять загиблих на Львівщині шахтарів. Потім справи пішли ще швидше. Трохи пригальмував процес прокурор зі звітом про роботу своєї структури у минулого року.

А найзапеклішим стало обговорення питання передачі функцій управління майном, що перебуває у спільній власності територіальних громад. З 2011-го року цим займалася облдержадміністрація. Сьогодні депутати перебрали такі повноваження на себе.

Цікаво коментував цю ситуацію Андрій Гордєєв, голова облдержадміністрації: «Є державна адміністрація, яка виконує виконавчу функцію. Цю виконавчу функцію їй делегує держава Україна, Кабінет Міністрів, Верховна Рада і т.д. Ми цю функцію виконували. Поруч з тим Конституція каже, що поки у нас не проведена реформа децентралізації, функцію виконавчих органів обласних рад буде виконувати обласна адміністрація».

Владислав Мангер говорить, що вони навпаки відновили законність у цьому процесі. Такі функції раніше були саме за обласною радою і тепер їй повернулися. Зараз створена відповідна комунальна структура та на цій же сесії обрали її керівника. Зате Владислав Мангер, голова обласної ради, з великим оптимізмом: «Ми сьогодні все повернули і зробили все згідно до чинного законодавства. Повірте, що все, що сьогодні приймалося, наша юридична група два тижні відпрацьовувала по пунктах і готова відповісти за кожну букву, за кожну цифру того рішення, яке сьогодні прийнято».

Всім херсонцям офіційно оголосили: жодні благодійні фонди відтепер не збиратимуть гроші в обласних закладах системи охорони здоров’я. Гроші йтимуть лише на спеціальні рахунки установ, де їх надходження та витрачання легко буде перевіряти.

Владислав Мангер прокоментував: «В медичних обласних закладах за ініціативою обласної ради благодійних фондів більше немає. Крапка! Якщо є платежі, то вони перераховуються тільки на казначейські рахунки, де ми можемо відслідковувати куди ці кошти використовуються і контролювати їх використання».

Ліси Херсонщини не залишилися кинутими напризволяще. Держава цілий рік не виділяла на утримання зелених масивів області жодної копійки. Дерева безконтрольно рубали, пожежі гасити було нікому, а й про відтворення говорити було й годі. «На сьогоднішній день програма, яку ми прийняли дозволяє нам шукати різні джерела і відновлювати ліси, які сьогодні є, а так само впливати на цю вирубку. Ми не дамо дозволів на вирубку цих лісів»,- закцентував увагу всіх Андрій Гордєєв.

На сьогодні вже розроблено регіональну програму, про яку Владислав Мнгер сказав наступне: «Я думаю, на наступну сесію ми підготуємось і винесемо це питання вже на голосування. Якщо буде створений регіональний парк, там буде передбачене фінансування, буде передбачено створення структури, яка буде опікуватися пожежами, буде опікуватися охороною і буде фінансово підтриман».

Територіальні громади Херсонщині змагатимуться за додаткові гроші на свої проекти з розвитку інфраструктури. Участь у конкурсі зможуть взяти всі сільські, селищні, міські ради. Проекти необхідно подати до обласної ради до 1 вересня 2017 року. Далі протягом 45 календарних днів над ними працюватиме експертна група. Переможці отримають кошти, які планують передбачити в обласному бюджеті на 2018 рік.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН