Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Медична галузь Херсона потребує реформування, але з урахуванням місцевих особливостей

Роз’яснення Міністерства фінансів поки поставило якщо не крапку в ситуації з реформою у міській медицині, то три крапки точно. Програмно-цільовий метод бюджетного кодексу, яким керувалось управління охорони здоров’я, не передбачає реорганізації медичних установ.

Нагадаємо, що більше чотирьох місяців колективи трьох міських клінічних лікарень жили в напруженні через звістку про звільнення, скорочення, нове підпорядкування. Поки питання знято, але у необхідності реформ впевнені головні лікарі клінічних лікарень.

«Реформи потрібні, але все потрібно робити поступово, у рамках діючого законодавства. Не ламати унікальну систему трьох багатопрофільних лікарень у місті, а за участі громадськості, медичної спільноти, виконавчої влади і депутатського корпусу виробити загальну програму. На зустрічі з міським головою ми дійшли згоди у тому, що головні лікарі нададуть пропозиції, і цей документ розглядатимуть депутати. Це – крок уперед у процесі реформування», – розповів головний лікар лікарні ім. А. і О. Тропіних Леонід Ремига.

Щоб реформи були ефективнішими, а медичні послуги – доступними, потрібно відпрацювати модель медицини, яка б мала соціальну спрямованість. Принцип бюджетно-страхової медицини , який діє в європейських країнах, має свої плюси, але запроваджувати її у нас поки неможливо через важкий фінансовий стан більшості городян.

За думкою Леоніда Ремиги, потрібно сформувати таку модель, яка б передбачала збільшення видатків на медицину, перегляд вартості ліків і ціни у приватних медзакладах, введення безкоштовних аналізів для найбільш незахищених категорій громадян. Остання з перерахованих послуг коштуватиме близько 1 млн. грн. на рік, тобто 3 мільйони – для кожної з лікарень міста. Як пообіцяв мер, це питання буде винесено на наступну сесію міськради.

Ще одна з проблем – кадрова. Після того як молоді спеціалісти відпрацюють 3 роки після університету, вони зазвичай від’їжджають з Херсона. Місто не надає житло, якихось пільг для того, аби лікарі залишались. Тож, це питання також піднімають керівники лікарень і депутати в силах змінити ситуацію.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН