Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутати Херсона відмовились від допорогових закупок у ProZorro

З березня по грудень 2016-го проіснувала у Херсоні практика, яка передбачала закупівлі товарів і послуг від 30 тис. до 200 тис. грн. (т. зв. «допорогові» суми) у системі електронних закупівель ProZorro.

30 листопада під виглядом приведення у відповідність до закону, депутатський корпус Херсона 30-ма голосами прийняв рішення: дозволити бюджетним і комунальним замовникам визначати самостійно, чи користуватись ProZorro, чи ні. Це створило нові сприятливі умови для того, аби проводити тендери у паперовому вигляді, у «запечатаних» конвертах, на яких перемагав потрібний постачальник послуг і товарів.

Раніше суми до 200 тис. грн. розбивались, щоб уникнути ProZorro, тепер почали об’єднувати несумісне, аби не використовувати систему електронних закупівель.

Громадські активісти надали пропозиції міській раді, як привести діюче положення про електронні допорогові закупівлі у відповідність з новим законом. Для цього досить було змінити кілька посилань на нормативну базу, навіть без зміни основного тексту.

«Та в депутатів плани були іншими. Ще б пак, серед них сидять і тиснуть кнопки 1 в.о. заступника міського голови, 5 директорів і 2 заступники директора комунальних підприємств, 2 начальника департаментів міськвиконкому, головлікар і постійний постачальник продуктів харчування управлінню освіти. Фактично, вони надали право обирати самі собі – чи красти мало і на виду, чи багато і в темряві», – прокоментував ситуацію експерт Комітету виборців України Володимир Молчанов.

Активісти пропонували, по перше, відмінити плату за участь у ProZorro, у цьому разі внесок робив би лише переможець тендеру. Це розширило б коло учасників і створило конкурентне середовище, врешті – знизило б ціну.

По-друге, документи має подавати той, хто виграв конкурс. Якщо він їх не надає, то автоматично заноситься у «чорний список» і не має доступу до наступних торгів.

Голосування за відміну допорогових закупок запустило механізм відкликання кількох депутатів за невиконання передвиборчих програм. Активісти мають намір довести цю справу до логічного завершення.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН