Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські ЖЕКи воліють викинути документи на смітник, аніж передати їх новоствореним ОСББ

2016-го року процес об’єднання мешканців багатоквартирних будинків у ОСББ йшов доволі інтенсивно. Спочатку влада оголосила про призупинення роботи ЖЕКів, потім – відтермінувала процес ще на рік. Незадоволені обслуговуванням житлових організацій, багато херсонців утворили ОСББ.

Відразу ж голови об’єднань співвласників зіткнулись з бюрократичною системою, що зациклена сама на собі. У ній – три учасника: ОСББ, ЖЕК і ЦНАП, а саме – відділ реєстрації місця проживання фізичних осіб. Мешканець будинку звертається до ЦНАПу за довідкою, його відсилають до ЖЕКу, а звідти – до ОСББ за формами №16 і 17, яких у цій установі немає.

Ще одне почесне коло – і документи дивним чином опинялись у відділі реєстрації. Інколи члени новостворених об’єднань знаходили архівні документи вищевказаних форм №16 і 17 («Довідки про реєстрацію місця проживання») на смітниках. І навіть якщо між ОСББ і відділом реєстрації укладено угоду про обмін інформацією, то це абсолютно нічого не означає. Довідку про склад родини і в цьому випадку виписує …ЖЕК! Через те, що картотеки не передані, херсонці не можуть оформити соціальну допомогу, субсидію, отримати інші передбачені законом послуги.

Це – кілька прикладів, взятих з колективної скарги голів херсонських ОСББ, з якою вони звернулись до народного депутата Олександра Співаковського. Голови ОСББ наголошують на тому, що протягом 3-місячного терміну, як того вимагає законодавство, колишній балансоутримувач (ЖЕК) повинен був передати всю технічну документацію на будинок ОСББ. За законом, якщо документація втрачена, то її має відновити колишній власник за власні кошти.

Всі терміни вже вийшли, але ОСББ документів так і не отримали. Розробка нових виллється ОСББ у немалі кошти – близько 20 тисяч гривень. Тобто мешканці повинні «скинутись» і замовити їх розробку. Без технічних паперів будинок не може нормально обслуговуватись.

Серія зустрічей з міським головою, заступниками й іншими відповідальними особами ні на крок не допомогли у вирішенні цього питання. Можливо, влада зверне увагу після запиту народного депутата.

 

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН