Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новорічна ялинка подешевшала для херсонців?

Традиційно напередодні Нового року міська влада Херсона встановлює перед Херсонським обласним академічним музично-драматичним театром новорічну ялинку, яку урочисто відкривають 19 грудня. Саме з цього часу починається період новорічних та різдвяних святкувань у Херсоні. Скільки коштувала містянам ялинка і подальші святкування?

Як відомо, джерелом доходів міського бюджету зокрема є податки і збори, що закріплені Бюджетним кодексом України на постійній основі за міським бюджетом. Отже, кожен херсонець має повне право знати, як саме витрачаються кошти, які вони сплатили у вигляді податків і зборів.

Встановленням міської ялинки (тієї, що поблизу Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру) займається Управління культури Херсонської міської ради (код ЄДРПОУ 05533356). Ця ж структура займається і організацією передноворічних заходів у місті.

Спираючись на дані порталу Є-data, міська ялинка була змонтована КП ЕЗО “Херсонміськсвітло”, якому 21.12.2016 року управлінням культури було перераховано 45 995,16 грн. Якщо порівнювати із витратами на монтаж ялинки 2015 року, які становили 98 999,82 грн., то цьогорічна ялинка виявилась вдвічі дешевша. Але викликає зацікавленість питання: за рахунок чого досягнута подібна економія, адже вона дійсно суттєва? Візуально ялинки не відрізняються одна від одної, проте різниця у ціні – більше 50 тис. грн. Підрядник із монтажу – один і той самий, а за рік ціни на аналогічну продукцію мали б підвищитись, а не знизитись.

Технічне супроводження заходу “Відкриття міської ялинки” коштувало 25 000,00 грн.(одержувач – ФОП Васильєв І.В.). Минулого року аналогічні витрати становили майже таку саму суму – 24 950,00 грн. На заході з відкриття міської ялинки були надані також послуги щодо феєрверків i свiтлозвукових .видовищ, прикрашання кульками: зазначені послуги коштували 20 000 грн. (одержувач – ПП Савельєв Ю.О.). У 2015 році аналогічні послуги у того самого постачальника коштували 10 000 грн.

ТОВ “Фестивальний центр” отримало 20 000 грн. за організацію та проведення концерту в рамках проведення Святкового ярмарку до новорiчних i різдвяних свят. Також “Фестивальний центр” отримав 10 500 грн. за організацію та проведення концерту, присвяченого відкриттю міської ялинки. (14 980,00 грн. за аналогічний захід 2015 року).

Виготовлення постерів для біл-бордів та сіті-лайтів, які сповіщають містян і гостей Херсона про Відкриття міської ялинки, коштувало місту 15 000 грн. (одержувач – ФОП Гордієнко М.Л.). Судячи з призначення платежу, подібні об’єкти з’явились в місті до 1 грудня 2016 року. Минулого року аналогічні витрати у того самого виконавця коштували 10 000 грн.

Херсонський академічний обласний театр ляльок провів два новорічні ранки бiля ялинки, присвячені відкриттю міської ялинки, за що закладу було перераховано 10 000 грн.Минулого року Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша забезпечував технічне оснащення під час дитячого новорічного свята – це коштувало місту також 10 000 грн.

Приємною складовою передноворічних свят є також проведення святкової програми для військовослужбовців: тих, завдяки кому ми маємо змогу святкувати Різдво і Новий рік, радіти життю і будувати подальші світлі плани. Технічне забезпечення заходів коштувало 10 000 грн., послуги з режисури – 2 000 грн. (одержувач – Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша).

Друкована продукція до відкриття міської ялинки коштувала 3 000 грн. (одержувач – ФОП Савченко О.В.). У 2015 році той самий постачальник надав друкованої продукції до відкриття міської ялинки на 8 000 грн. Окремо минулого року була сплачена сувенірна продукція на суму 8 000 грн. Постачальник – також ФОП Савченко О.В.

Отже, передноворічні заходи в Херсоні напередодні 2016 року обійшлись бюджету в 161 495,16 грн. Це суттєво менше у порівнянні з 184 929,82 грн. минулого року. Більш наочно видатки на проведення новорічних свят у грудні 2015-го та 2016-го можна побачити на діаграмах:

Слід зазначити не лише певну оптимізацію окремих статей витрат, а й появу нових: наприклад, забезпечення свята для військовослужбовців, що в умовах тривалої війни та окупації є важливим в культурному розвитку міста – своєрідною шаною військовослужбовцям за мир і спокій в Херсоні.

Також варто загострити увагу на тому, що і 2015-го, і 2016-го року напередодні новорічних свят відбувались чималі видатки на забезпечення феєрверків, хоча 2014-го року Херсон став одним із перших міст, яке заборонило феєрверки до завершення антитерористичної операції на сході країни (Рішення виконкому Херсонської міської ради №219 від 29.08.2014 року «Про заборону застосування  піротехнічних виробів на території міста»). При цьому, трошки пізніше було додано деякі свята, під час яких феєрверки на замовлення органів міського самоврядування дозволялись, але новорічних та різдвяних свят серед них не було. Подібні заборони діють у багатьох містах України, проте здебільшого – лише формальні. Херсонські волонтери та військові неодноразово зазначали, що в умовах неоголошеної війни феєрверки та салюти – це недоцільно і навіть є виявом неповаги до тих, хто боронить наш спокій і Мир або повернувся з війни, де схожі постріли лунали по кілька десятків разів на добу. Тим більш прикрою є використання феєрверків за рахунок міського бюджету.

Під час підготовки статті використовувались виключно матеріали порталів відкритих даних та офіційних сайтів, які не становлять таємниці та не суперечать Закону України “Про захист персональних даних”.

Автор: Євгенія Вірлич

Херсонський Вісник

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН