Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вступна кампанія-2016: принцип «адресність держзамовлення» зруйнує регіональну освіту

Принцип, що запровадило Міносвіти у вступній кампанії 2016 року, – місце йде за вступником – дав престижним навчальним закладам достатню кількість бюджетних місць. А вищі школи, які не мають високого рейтингу, але випускають не гірших фахівців, ніж столичні університети, залишились з мізерною кількістю. На 1 вересня 2016 року показники вступу до провідних херсонських вишів виглядають так:

  • ХНТУ розраховував на 380 бюджетних місць, фактично отримав 180 (-53%)
  • У Херсонському державному університеті кількість місць зменшена більш ніж на третину – з прогнозованих 683 лише 443.
  • А Державний аграрний всього отримав лише третину(!) від очікуваної кількості

(-70%). І це в аграрній області.

Тобто – значна частина абітурієнтів була позбавлена можливості навчатися за державний кошт. А вони приклали для цього багато зусиль, успішно пройшли тестування ЗНО!

З іншого боку, такий розподіл призвів до того, що університети не можуть організувати якісне навчання у академічних групах з окремих спеціальностей. У ХДАУ по 14 спеціальностях кількість бюджетних місць коливається від нуля до 6 місць, то, зрозуміло, що сформувати групу неможливо. Рада ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації Херсонської області підписала відповідний  лист-звернення до голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва. Бо навчальний процес потрібно було починати.

Вищі школи почали набирати більшу, порівняно з 2015-м,  кількість контрактників.

«Незважаючи на те, що навчання на різних спеціальностях за контрактом коштує від 4 до 11 тисяч гривень на рік, багато абітурієнтів вступили до технічного університету на платній основі. Деякі відмовились, навіть,  від бюджетних місць в  вишах інших міст. Бо деякі родини просто не можуть з матеріальної точки навчати дитину в іншому обласному центрі. Нині на перших курсах навчається 700 студентів.  Це свідчить про те, що наші випускники затребувані на ринку праці, – розповів ректор ХНТУ Юрій Бардачов. – ТОП спеціальностей у цьому році: ІТ-технології, технічний переклад, бухгалтерський облік і дизайн. Але обмеження бюджетних місць не дає можливість навчатись у ВНЗ тим дітям, родини яких не в змозі сплачувати за навчання».

До чого в подальшому призведе такий принцип розподілу бюджетних місць? Можна спрогнозувати. До того, що регіональна освіта втратить спеціальності, які потрібні економіці, особливо це стосується фахівців – аграріїв, освітян, можна продовжувати перелік…А абітурієнтам обмежить доступ до освіти за державний кошт.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН