Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відтепер херсонцям продавати автомобіль невигідно

Продавати більш, ніж один автомобіль на рік відтепер невигідно. Доведеться платити 5% від вартості

З листопада 2015 року в рамках поліцейської реформи в Україні ліквідовані ДАІ та МРЕВ. Разом з ними зникли і рахунки-довідки, які раніше були головним документом при купівлі/продажу транспортного засобу. Як варіант, відповідний договір зараз можна підписати в будь-якому сервісному центрі МВС в присутності його адміністратора.

Раніше на цьому все закінчувалося, і задоволені сторони роз’їжджалися у своїх справах. Однак цього року в цей ніби простий ланцюжок додалася ще одна ланка. За новими правилами, при продажу автотранспорту через сервісний центр потрібно обов’язково прийти до фіскальної служби. До реформи при оформленні договору у нотаріуса він був і податковим агентом і сам повідомляв фіскальну службу.

Зміни торкнулись і МВС. До цього часу співробітники сервісних центрів МВС не фіксували договори куплі/продажу, але зараз зобов’язані надсилати відповідний звіт.

«Зараз вони подають 1-ДФ, зазначають інформацію щодо осіб, які оформили угоду в сервісних центрах, але при цьому вони не утримують податок і не перераховують. Вони просто інформують податкову про те, хто оформив угоду і хто отримав дохід», – повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олена Грищук.

Варто знати, що продаж транспортного засобу (легкового автомобіля, мопеда, мотоцикла) раз на рік оподатковується за нульовою пільговою ставкою. За кожну наступну операцію вже потрібно платити по 5% від вартості. Тобто всі громадяни, при отриманні доходів від продажу транспортних засобів через сервісні центри МВС, зобов’язані подати декларацію про майновий стан. Навіть, якщо операція відбувалась раз на рік і ставка податку була нульовою. За всі наступні продавець повинен сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН