Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Обмін передовим досвідом повинен сприяти розвитку місцевого самоврядування – Олександр Співаковський

У Херсоні побувала німецька делегація

Візит представників німецького фонду „Stiftung zur förderung des bauwesens“,  був організований Херсонською міською радою, за сприяння народного депутата України Олександра Співаковського.

Перший день перебування в Херсоні представників німецького фонду „Stiftung zur förderung des bauwesens“ Торальфа Вайзе, архітектора Марії Сіверс розпочався з відвідин  двох навчальних закладів профтехосвіти міста: ПТУ сервісу та дизайну, а також –  ПТУ №2.

Спочатку оглянули ПТУ сервісу та дизайну: діючі майстерні та порожній другий поверх. Далі рушили до ПТУ №2, де власними зусиллями учні  облаштували затишні, сучасні та гарні приміщення, коридори навчального закладу.

Директори обох  училищ показали власні досягнення, поділились і проблематикою, а саме: відсутність систематичності у діях Міністерства освіти в частині реформування ПТУ; недостатнє фінансування – все, що заробляють ВНЗ йде, фактично, на оплату комунальних послуг; застарілі та невідповідні сучасним вимогам навчальні програми; відсутність загальної картини регіону в частині потреб у спеціалістах тощо.

В свою чергу, представник німецького фонду пообіцяв приїхати знову та вніс декілька конструктивних пропозицій керівництву двох професійно-технічних училищ стосовно співробітництва.

Окрім цього, представники німецького фонду зустрілись і з херсонськими депутатами і чиновниками. Так, у стінах Херсонської міської ради Торальф Вайзе провів дуже цікаву лекцію стосовно німецького підходу стратегічного планування розвитку селищ, міст та країни в цілому.

«Німці не такі багаті, як українці – ми не можемо витрачати кошти без системи, довгострокового планування»,  підкреслив Торальф Вайзе.

У Німеччині існує багатоступенева система визначення стратегії містобудування, яка затверджується терміно на 25 років. Основою для даної стратегії є визначення базових «орієнтирів», які слід досягти за вказаний строк; при складанні цього плану враховуються загальнодержавні та муніципальні інтереси громади. Тоді як в Україні, так і у Херсоні, відсутнє довгострокове бачення розвитку селищ, міст, областей. Херсон живе без генерального плану вже багато років, за цей час вулиці міста перетворились на суцільний жах: від стихійної торгівлі до недоречних сучасних торговельних центрів у історичній частині міста.

Коротка презентація тривалістю в одну годину є першою у циклі. І є всі сподівання, що представники німецького фонду ще повернуться до Херсона, адже у кінці робочої поїздки було підписано меморандум про подальше співробітництво між Херсонською міською радою та фондом.

«Обмін передовим досвідом, вивчення найкращих традицій європейських громад, повинно сприяти розвитку місцевого самоврядування  в Україні, – вважає народний депутат Олександр Співаковський. –  Особливо сьогодні, коли на місцевий рівень громадам делеговано чимало повноважень. Але – це і велика відповідальність».

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН