Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ректор ХДУ взяв участь у всеукраїнській конференції щодо сучасних проблем української освіти

23  жовтня на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція  «Сучасні проблеми української освіти», присвячена пам’яті професора  Василя Хруща, – повідомляє пресцентр ХДУ.

Організаторами та ініціаторами заходу виступила кафедра початкової освіти та освітніх інновацій педагогічного факультету ПНУ імені Василя Стефаника. Також конференція проходила під егідою Міністерства освіти і науки України.

З вітальним словом до учасників звернувся ректор ХДУ Олександр Співаковський.

“Коли ми говоримо про якісну освіту для наших дітей, то маємо шукати баланс між історично сформованими традиціями і сучасними трендами, а також враховувати виклики, пов’язані з військовим станом”, – зазначив ректор та пригадав, як під час роботи у Верховній Раді України, як керівник профільного комітету, відвідав гірські школи.


“Саме тоді я побачив та зрозумів, наскільки важливо зберегти такі унікальні кейси, які вже стали прикладом синергії традицій та інновацій. Досвід розвитку гірських шкіл неможливо перенести на інші школи, наприклад, степового півдня. Але досвід впровадження змін, готовність педагогів сприймати новації і працювати з сучасними освітніми трендами треба вивчати. Відбуваються революційні речі, коли у педагогіці з’являється вже трисуб’єктна дидактика, коли штучний інтелект та цифрові технології увійшли у життя, тому про це треба говорити зараз і вже проєктувати майбутнє.

Маємо бути готові до змін, а в Україні до зовнішніх викликів ще додаються й екстремальні умови та виклики, пов’язані з війною, втратами, травмами, психоемоційним станом дітей та педагогів… Саме тому так важливо підіймати теми збереження ідентичності та орієнтації на інновації, що й відбувається на конференції. З великим задоволенням сприймаю те, що обговорюється і щиро бажаю, щоб найближчим часом ми мали можливість провести науковий захід у Херсоні, у Херсонському державному університеті”, – наголосив Олександр Співаковський.

У ході пленарного засідання плідної роботи учасникам конференції побажали проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного  університету імені Василя Стефаника  Сергій Шарин, заступника директора Департаменту освіти науки та молодіжної політики Івано-франківської ОДА Ігор Гаврилюк. Також слова привітань лунали від представників ПНУ імені Василя Стефаника та науковців інших закладів вищої освіти.

Надалі робота конференції тривала за такими тематичними напрямами:

  1. Освітній процес в Україні в умовах війни.
  2. Інновації в педагогічній освіті: проблеми і перспективи.
  3. Традиції і новаторство в методиці викладання в Новій українській школі.
  4. Гірська школа Українських Карпат в умовах реформування системи освіти.
  5. Професійна підготовка майбутніх фахівців у контексті сучасних реалій.
  6. «Для школи готуємо – у школи вчимося» (педагогічні ідеї професора Василя Хруща).

 Диваіться відео, як на Херсонщині працюють  підземні школи

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН