Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні до Дня пам’яті геноциду кримських татар відбудеться концерт-реквієм

Про це на фейсбуці повідомляє Оксана Глєбушкіна:

– Цього року, 15 травня, у вас буде можливість більше дізнатись про історію кримських татар та вшанувати пам’ять трагічних подій, що сталися з кримськотатарським народом 18 травня 1944 року. Прийдіть на центральну площу, де вперше в Херсоні день пам’яті геноциду кримських татар пройде у нестандартній художній формі. Це буде концерт-реквієм за участі етно-гурту ДахаБраха та співачки Джамали, а також із залученням кримськотатарських хореографічних колективів

Так сталося, що я багато знаю про геноцид кримськотатарського народу саме з конкретних історій моїх колег, кримських татар. Декілька років я працювала з молодіжними активістами\ками у Криму, де майже половина з у кожній групі, з якими я працювала у лідерській програмі, була саме кримськотатарська молодь.

Весь біль кримськотатарської історії я змогла відчути 4 роки тому, коли в рамках Мандрівного фестивалю Мандрівний Docudays UA / Херсон та область ми показували стрічку «Боротьба Джамали». Це дуже особистий і потужний портрет Джа, а також її пісні і виступу на Євробаченні, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію.

З фільму можна булло дізнатись про життя Джамали та її родини в Україні і Криму, а також про її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час. На відкритому показі цього фільму у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гончара ми організували у 2017 році дискусію у форматі Живої Бібліотеки, де «живими книгами» стали представники і представниці кримськотатарського народу, зокрема громадські активісти.

15 травня 2021 року
20.30 на центральній площі міста
Приходьте!
Допоможіть зробити так, щоб більше людей дізнались про цю важливу подію, зробіть репост або репостніть саму подію Вечір-реквієм “Пам’ятаємо”

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН