Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як релоковані виші Херсона готувалися до вступної кампанії

Фото – “Український Південь”.

Вже третій рік поспіль виші Херсонщини проводитимуть вступну кампанію під час повномасштабної війни, перебуваючи за межами території, яка входить до зони бойових дій. Кожен із закладів має пошкоджені споруди через постійні обстріли російськими військовими. Студенти навчаються дистанційно, бо перебувають нині в різних обласних центрах України та за кордоном. Цифровізація освітнього процесу, втілення новітнього досвіду у дистанційному форматі, співпраця з міжнародними партнерами щодо практики та обміну досвідом дозволяє в умовах релокації успішно конкурувати з іншими вишами, використовуючи нові можливості. Як релоковані виші Херсона готувалися до вступної кампанії, – дивіться в матеріалі інформаційного видання “Український Південь”.


ОРІЄНТИР НА ВСТУПНИКІВ З ХЕРСОНЩИНИ
У кожному релокованому виші Херсона чекають випускників шкіл з області, яка на правому березі деокупована, а на лівому перебуває під тимчасовою окупацією російських військових. Цього року завершують навчальний рік у херсонських школах 4170 одинадцятикласників, кількість минулого року була 3733 осіб. За даними опитування благодійного фонду «Захист», який проводилося в березні – квітні 2024 серед херсонців, які залишаються в області, а також за її межами й за кордоном, на вищу освіту залишається високий попит у населення.

Фото – Український південь. Дані обласного управлінян освіти та науки ХОВА.

“В найближчому оточенні половини опитаних є люди (51%), які мають плани піти вчитися в ЗВО. 33% з них розглядають і херсонські виші. Херсонський державний університет є лідером в списку вишів, які розглядаються як потенційні місця навчання.11% думають про освіту за кордоном», – зазначено у звіті фонду «Захист».
У 2024 році для вступу можна буде використати сертифікати з результатами НМТ 2023 та 2022 років, а також сертифікат ЗНО 2021 року. Це може вплинути на кількість вступників до вишів з Херсонщини.
Релоковані виші Херсонщини, аби не втратити зв’язок зі школярами рідного регіону і дослідити їх потреби, протягом року проводили різні профорієнтаційні заходи в онлайн-форматі. Але були й вдалі спроби провести відкриті зустрічі.
Херсонський національний технічний університет організував взимку 2024 року дводенний офлайн захід в рамках Школи молодого лідера – «Незламні діти Херсонщини», де разом з ініціативною командою студентів вишу розроблялись корисні проєкти для рідного Херсона.


ДИСТАНЦІЙНИЙ ТА ЦИФРОВИЙ ДОСВІД
«У нашому закладі можуть навчатися студенти перебуваючи в різних куточках світу. Це одна з суттєвих переваг релокованого вишу. Ми набуваємо властивостей відкритого цифрового університету. За останні два роки до нас прийшли навчатися випускники зі сходу та заходу України, при цьому ми орієнтуємося і на вступника з Херсонщини. Але завдяки нашим високотехнологічним цифровим сервісам, можливістю проходити практику, як в України, так і за кордоном, а також завдяки міжнародним програмам академічної мобільності та стажування нас обирає вступник», – говорить Юрій Юрчук, відповідальний секретар приймальної комісії Херсонського державного університету Заклад у 2022 році релоковано до Івано-Франківська.


СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВИМИ ГРОМАДАМИ
Кожен із релокованих херсонських закладів активно співпрацює з громадами, де перебуває, налагоджуючи ділові стосунки з представниками влади й поповнюючи лави студентів з місцевої молоді.
Херсонський державний аграрно-економічний університет було релоковано у 2022 році до Кропивницького. Викладачі вишу активно проводили інформативні заходи серед місцевих школярів протягом року.
«Ми підписали меморандуми про співпрацю з багатьма освітніми закладами Кіровоградської області, запросивши на День відкритих дверей, який пройшов вперше за два роки в офлайн форматі в дендропарку Кропивницького у травні. Ми проводимо зустрічі й школярами з Херсонщини в онлайн-форматі», – коментує Людмила Алєщенко, відповідальна секретарка приймальної комісії Херсонського державного аграрно-економічного факультету.
На День відкритих дверей херсонського вишу до Кропивницького приїхали учні старших класів з Новомиргорода.

На фото ХДАЕУ: учасники Дня відкритих дверей  спілкуються з викладачами  вишу щодо вступної кампанії у Кропивницькому.


«Діти зацікавилися закладом, великим вибором спеціальностей. Учні побували на локації кожного факультету і – неодноразово, куштували різні смаколики й херсонську юшку», – зазначила Світлана Сергата, директорка Златопільського ліцею з Новомиргорода Кіровоградської області.
Аріна Голик активно на Дні відкритих дверей цікавилася умовами вступу до херсонського вишу на факультет аріхтектури та будівництва. З дитинства мріяла стати архітекторкою, проєктувати багатоповерхівк. Хоча в родині ніхто не  мав відношення до цієї професії.  Вона  закінчує цього року Кропивницький будівельний фаховий коледж, до вибору університету, де продовжувати навчання  далі, ставиться відповідально, усвідомлюючи рівень відповідальності цієї професії в майбутньому
«Я поспілкувалася з викладачами факультету, з членами приймальної комісії. Важливо зрозуміти, як будуть подаватися знання у виші.  Для професії – це головне. Цей профільний заклад для мене знаходиться географічно ближче, це перевага для мене, тож поки мій вибір – за ХДАЕУ», – зазначає Аріна.

Фото  “Український південь”: Аріна Голик на Дні відкритих дверей.


ВАУЧЕР НА НАВЧАННЯ

Держава підтримує бажання українців продовжувати навчатися. Скориставшись ваучером, можна безплатно продовжити здобувати освіту на магістерському рівні. Це – і підтримка закладів вищої освіти. За даними Херсонського обласного центру зайнятості у 2023 році було видано 80 ваучерів, серед них Херсонський державний університет отримав 29, Херсонський навчально-науковий інститут Національного університету кораблебудування ім. Макарова -23, Херсонський державний аграрно-економічний університет -16, Херсонський національний технічний університет – 12.
«У нас навчається 27 студентів за ваучером. Це не лише жителі Херсонщини, але і Миколаївської, Одеської, Тернопільської, Волинської та Хмельницької областей», – зазначили в приймальній комісії Херсонського національного технічного університету, який було релоковано до Хмельницького з початку війни.

На фото ХНТУ. Хмельницький  обласний зайнятості разом з керівництвом ХНТУ обговорюють  програму “Ваучер на навчання”.


ВСТУПНИКИ З ТОТ ТА ЗОНИ БОЙОВИХ ДІЙ
Молодь, яка перебуває на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій, вступаючи цього року в українські виші, може скористатися пільгою за квотою-2, пройшовши співбесіду онлайн.
«До нас продовжують звертатися за консультацією батьки й діти з окупованої території Херсонщини, аби продовжити навчання у вищому навчальному закладі України. Звернень менше, ніж минулого року, але вони є. За цей рік багато родин з дітьми шкільного віку покинули окупацію. Ми консультуємо їх, раді підтримати нашу молодь», – зазначає Юрій Юрчук, відповідальний секретар приймальної комісії Херсонського державного університету.

Скрін з відеозустрічі ХДУ – Дня відкритих дверей (квітень 2024 року).

У Міністерстві освіти й науки України розглядаються нині зміни, аби спростити вступ до магістратури для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій у 2024 році. Про важливість цієї підтримки наголошують представники обласної влади Херсонщини, частина територія якої залишається окупованою з лютого 2022 року.
«Вступ абітурієнтів з ТОТ Херсонщини без складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) при виборі спеціальностей, яким надається особлива підтримка, – це потужний сигнал від України. Ми цінуємо своїх людей і свою молодь», – зазначив Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської обласної ради.
Авторка – Лідія Григор’єва.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН