Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В українських лікарнях з’являться представники пацієнтів: що вони робитимуть

Фото з відкритих джерел.

Амбасадори пацієнта будуть інформувати пацієнтів про безоплатні послуги в ПМГ та систематизують скарги в лікарнях.

Про це розповів голова медичного комітету, народний депутат «Слуги Народу» Михайло Радуцький за підсумками презентації пілотного проєкту «Представник пацієнта» разом з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, головою НСЗУ Наталією Гусак, представниками руху «Чесно», Світового банку та посольства Швейцарії в Україні.

«Один із пріоритетів роботи нашого Комітету – покращення якості медичних послуг. Верховна Рада ухвалила закон, який надав право НСЗУ проводити моніторинг дотримання умов договору та контролювати якість медичних послуг, а восени минулого року Уряд дозволив службі здійснювати два види моніторингу — автоматичний та фактичний», – нагадав він.

Водночас не менш важливою є робота неурядових та громадських організацій, через які пацієнти можуть залишити скарги або побажання до організації роботи в лікарні, переконаний Михайло Радуцький.

Крім звернень на «гарячу лінію» НСЗУ, людина повинна мати інші канали комунікації, щоб вирішити проблемні питання.

«Один із таких каналів – амбасадори чи представники пацієнта. За тиждень стартує пілотний проєкт, за яким у трьох медичних закладах в Києві та у двох у Львові почнуть працювати 10 амбасадорів. Вони будуть працювати у брендованому помаранчевому одязі для того, щоб пацієнти могли їх одразу ідентифікувати. Представники пацієнта будуть роз’яснювати про послуги ПМГ, які з них надаються безоплатно, реагувати на скарги з організаційних питань, проводити опитування», – пояснив голова комітету.

Щотижня керівництво медичного закладу та НСЗУ будуть отримувати інформацію від амбасадорів, з переліком проблемних питань. Пілотний проєкт має стати корисним як для медичних закладів, НСЗУ та МОЗ, так і безпосередньо для пацієнтів.

«Медична реформа має рухатись вперед попри всі труднощі, які виникають на шляху. В перспективі, цей пілотний проєкт дозволить підвищити якість медичних послуг. Адже медицина має бути сучасною, доступною та справедливою. Окрім того, цей проєкт прискорить створення умов, за яких зловживання недобросовісних працівників медичної сфери буде просто неможливим», – говорить очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», перший заступник голови – керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Нагадаємо, що до повномасштабного вторгнення, за ініціативи Юрія Соболевського на Херсонщині був впроваджений ряд заходів для закладів охорони здоровʼя області, спрямованих на якісне інформування населення щодо повного переліку безоплатних медичних послуг та медикаментів, які надаються в рамках договорів, укладених з НСЗУ.

А також платних медичних послуг чи лікарських засобів в межах чинного законодавства.

В разі недотримання встановлених рекомендацій чи про факти зловживань в закладах охорони здоровʼя, пацієнти могли направити скаргу на обласну гарячу лінію.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Співробітники ХДУ у Херсоні отримали гуманітарну допомогу

Дивіться відео, про операційні в укриттях Херсона

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН