Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Музейники Херсона ідентифікували 91 картину, викрадену під час окупації

На кадрах, відзнятих російськими пропагандистами в Центральному музеї Тавриди у вересні 2023 року, вдалось впізнати картину художника-аматора з Нової Каховки. Це вже 91 ідентифікована робота, яка була незаконно вивезена окупантами з колекції Херсонського художнього музею разом із більш ніж 10 тисячами інших творів мистецтва і зараз перебуває у кримському Сімферополі, – повідомляє адміністрація Херсонського художнього музею імені Олексія  Шовкуненка.
✅ Антонін Фоминцев (1926 р.н.). Дніпровські плавні. 1989. ДВП, олія.
Це один з найкращих самодіяльних художників Нової Каховки, майстер реалістичного пейзажу, якому добре удається передати мальовничі річкові заплави, що потопають в зелені кущів, дерев, густого очерету. Роботи Антоніна Фоминцева не раз були представлені на виставках самодіяльного мистецтва в музеї. На жаль, інформації про долю художника музей не має і через окупацію Нової Каховки російськими військами уточнити, чи живий митець-аматор, неможливо.
Також на цьому стоп-кадрі з відео, яке зафіксувало викрадене полотно, можна побачити ідентифіковані раніше твори:
✅ Мойсей Вольштейн (1916-2000). Портрет ветерана праці Красильникова І.І. 1975. Полотно, олія.
✅ Анатолій Платонов (1927-2005). Чуфут-Кале. Бахчисарай. 1986. Полотно, олія.
✅ Ксенія Стеценко (1959 р.н.). Півонії, маки, виноград. 1998. Картон, олія.
“Ми продовжуємо шукати докази арт-мародерства росіян і поповнювати список робіт, незаконне перебування яких у Криму, в Центральному музеї Тавриди не викликає сумнівів. Далі буде. Ідентифікація вкрадених творів мистецтва трива”, – додали музейники в дописі.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН