Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру у воєнному злочині уродженцю Донецької області за катування мирних жителів у Лазурному

 Поліцейські Херсонщини встановили, що 38-річний уродженець Донецької області причетний до вчинення воєнного злочину відносно мирних жителів. Будучи «заступником» так званого коменданта-начальника гарнізону російських окупаційних військ, фігурант віддавав накази на незаконне затримання та катування мешканців Херсонщини, які мали проукраїнську позицію. За порушення законів і звичаїв війни підозрюваному загрожує 12 років ув’язнення, – повідомляє пресслужба Поліції Херсонщини.
Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, особу злочинця встановили оперативники управління карного розшуку. Наразі у слідства є достатньо доказів, що підтверджують причетність зловмисника до вчинення воєнного злочину.
Так, поліцейські встановили, що 38-річний уродженець Донецької області після окупації Херсонщини перебував у Лазурному та обіймав посаду «заступника» так званого коменданта-начальника гарнізону російських окупаційних військ.
Вранці 06 квітня 2022 року фігурант разом із кількома підлеглими військовослужбовцями приїхали до Новософіївки за адресою проживання 60-річного місцевого жителя, який мав проукраїнську позицію. За наказом «заступника» коменданта військові рф провели обшук домоволодіння, а потім із застосуванням фізичного насильства незаконно затримали господаря. Надягнувши потерпілому на руки кайданки, а на голову наволочку та поліетиленовий пакет, нападники посадили затриманого до вантажного автомобіля та привезли до Лазурного в один із захоплених пансіонатів. Чоловіка завели у підвальне приміщення, де двоє військових рф почали його бити. Потім один із окупантів двічі вдарив затриманого штик-ножем у стегно, після чого відрізав частину вуха. Не надаючи пораненому патріоту медичної допомоги, окупанти протримали останнього у катівні 5 годин, а потім відпустили додому.
За схожих обставин наприкінці липня 2022 року за наказом фігуранта до підвалу був доставлений і 37-річний житель Лазурного.
Спочатку злочинець особисто допитував затриманого, однак, не отримавши бажаних відповідей, наказав двом військовим побити чоловіка. Після півгодинного знущання один із окупантів схопив потерпілого за горло і стискав, поки чоловік не втратив свідомості. За кілька годин незаконно затриманого відпустили додому.
Слідчі кваліфікували дії «заступника» так званого коменданта за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України.
Нині за погодженням із обласною прокуратурою фігуранту повідомлено про підозру у відданні наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням та про вчинення інших порушень законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.
Досудове розслідування триває.
 Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН