Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Бериславському районі поліцейські повідомили двом жінкам про підозру в колабораціонізмі

Підозрюваними виявилися продавчиня магазину та вчителька. Під час тимчасової окупації району вони добровільно погодилися на співпрацю з місцевою окупаційною владою. Відтепер їм загрожує кримінальна відповідальність, – повідомляє пресслужба Бериславського району.
Як розповіла начальник відділу дізнання обласного главку поліції Вікторія Лукашевич, оперативники Бериславського районного відділу поліції встановили, що дві мешканки району під час тимчасової окупації добровільно погодилися на співпрацю із окупаційною владою.
Так, поліцейські з’ясували, що колишня 32-річна вчителька математики із Новорайську добровільно погодилася на пропозицію обраного окупаційною владою голови сільради та зайняла посаду так званого «секретаря голови».
Під час виконання своїх обов’язків зловмисниця здійснювала прийом документів від місцевих мешканців і перевіряла правильність їх заповнення щодо отримання соціальної допомоги, також надавала бланки жителям і допомагала їх заповнювати для отримання грошової допомоги в російських рублях.
Іншою фігуранткою є 45-річна жителька Таврійського, яка до нападу росії на Україну працювала продавчинею у магазині. Під час тимчасової окупації правобережжя Херсонщини жінка добровільно погодилася зайняти посаду так званого «діловода» в окупаційній адміністрації населеного пункту Високе.
На фігурантку були покладені обов’язки з консультування та надання місцевим мешканцям бланків і перевірки правильності їх заповнення щодо отримання соціальної допомоги від окупаційної влади, а також видача гуманітарної допомоги у вигляді продуктових наборів та телевізійних цифрових приставок.
Обом зловмисницям дізнавачі Бериславського райвідділу поліції повідомили про підозру у причетності до вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України.
Тобто – добровільне зайняття громадянином України посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.
Підозрюваним загрожує повна конфіскація майна та інші обмеження.
 Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН