Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Архітектор зі США оновлює на Хмельниччині житло для переселенців з Херсонщини

Перше відремонтоване помешкання – для сім’ї з Херсону.

У селі Жванець, на Хмельниччині, американський архітектор Майкл Бем відремонтує житло для п’яти сімей, що вимушено покинули свої домівки через війну. Нині він завершив оновлення першого такого будинку. Про це в етері Українського Радіо Хмельницького розповіла очільниця Жванецької територіальної громади Тетяна Криворучко.

Як зазначила посадовиця, ремонт будинків відбувається у межах проєкту американської неприбуткової організації «Ukraine Relief Effort».

«Засновниця організації Кароліна Конєчна – американка польського походження. Вона надавала гуманітарну допомогу Україні ще у 2014 році. З 2022 року відновила свою діяльність. Разом зі студентами університету штату Монтана спочатку збирала гроші на медикаменти для українців і передавала їх через польських знайомих. Представник організацій Майкл Бем — архітектор. Він з командою займаються ремонтом житла у нашій громаді», – розповіла Тетяна Криворучко.

 

Кухня у відремонтованому будинку. «До» та «після». Фото: Жванецька сільська рада


Перше відремонтоване помешкання – для сім’ї з Херсону. У будинку провели воду, з нуля облаштували кухню й санвузол, зробили ремонт усіх кімнат. У приміщеннях тепер нові меблі і техніка. Ще п’ять сімей також чекають на зміни.

«Наразі у громаді залишилося триста ВПО, з них шість сімей потребує поліпшення житлових умов. Першим відремонтували житло сім’ї з Херсону. Подумали, що у них була найбільша потреба у цьому. Адже жінка була вагітна, їй складно носити воду в хату, виконувати іншу роботу. У неї ще двоє дітей, які ходять у Жванецький ліцей, а чоловік мобілізований. Сім’я порядна, через війну приїхала до нас. Родина вже проживає у будинку, люди вдячні та щасливі наскільки це можливо у період війни, адже вони втратили своє житло», – каже очільниця тергромади.

Перші етапи ремонту житла, листопад 2023 рік. Фото: Жванецька сільська рада


Ремонт інших споруд планують розпочати у лютому. Через погодні умови спочатку візьмуться за ремонт внутрішніх просторів, а вже навесні будуть проводити зовнішні.

«Спершу будуть ремонтувати будинок в селі Вітківці, після нього — в іншому населеному пункті»,
 – додає Тетяна Криворучко.

За умовами проєкту, вартість ремонту кожного із будинків не має перевищувати п’ять тисяч доларів. У пріоритеті створити комфортні умови, щоб в хаті була вода, кухня і туалет. Це все залишається у помешканні після того, як ВПО переїжджатимуть. Обов’язкова умова, що вони мають прожити там не менше двох років.

ye.ua

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН