Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Під час окупації Херсона з художнього музею російські військові вивезли до Криму колекцію картин Олексія Шовкуненка

Про це повідомили співробітники Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка.

“Уродженець Херсона Олексій Шовкуненко — видатний український живописець і графік, викладач, професор, академік живопису. Його ім’я носить Херсонський обласний художній музей від 1981 року. До пограбування в музеї зберігалася найбільша колекція його картин і малюнків — 156 творів. Грабуючи Херсонський художній музей, який носить ім’я нашого земляка, окупанти забрали майже всі його твори”, – зазначила адміністрація музею.
Навчався Олексій Шовкуненко в Одеському художньому училищі, потім в Академії мистецтв в Санкт-Петербурзі, але все його творче життя пов’язано з Києвом. Він створив цілу галерею портретів представників української інтелігенції, уникаючи необхідності виконувати замовлення радянських чиновників і влади в умовах тоталітаризму, із захопленням писав українську природу, натюрморт, мав великий авторитет серед студентів, викладаючи живопис. Шовкуненко є засновником урбаністичного пейзажу в українському мистецтві, за свої індустріальні акварелі він отримував найвищі нагороди на міжнародних виставках в Парижі (1937) та Брюсселі (1957).
В своєму мистецтві він завжди протиставляв свою вільну творчу манеру, любов до яскравих фарб, сонця жорсткому академізму офіційного мистецтва.
“Десь серед награбованого перебуває і полотно «Дівчата з козенятком», написане Шовкуненком. Виходячи з того, що принаймні дві роботи художника зараз незаконно перебувають у сімферопольському Центральному музеї Тавриди, можемо припустити, що десь там, разом із основною частиною викраденої музейної колекції, знаходиться і ця картина”, – додали в  повідомленні.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН