Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Збирали їжу та спорядження для армії України – а тепер роблять це для Ізраїлю

 Репатріанти з України застосували свій волонтерський досвід допомоги ЗСУ і тепер допомагають ЦАХАЛу. В Ізраїлі триває війна, і громадяни об’єднали зусилля для допомоги солдатам та резервістам.  Серед багатьох волонтерських ініціатив увагу “Вістей” привернули проекти репатріантів з України. Ми поговорили із двома з них. Леонід Барац та Богдан Щербаков мають великий досвід добровільної допомоги українській армії, а тепер разом з іншими волонтерами застосовують його в Ізраїлі. Кореспондент “Вістей” з’ясував у них подробиці.
Леонід Барац, Єрусалим

Кілька молодих репатріантів з України, які встигли попрацювати волонтерами на колишній батьківщині, вирішили цими днями діяти так само, допомагаючи бійцям ЦАХАЛу. “Я зрозумів, що треба діяти, ще того ранку 7 жовтня, коли шквал ракет досяг нас в Єрусалимі”, – говорить 29-річний Леонід Барац, який репатріювався з України в 2019 році і проживає в єрусалимському районі Пісгат Зеєв.

 

“Я відразу зрозумів, що ЦАХАЛ, можливо, не зможе впоратися з численними потребами через великий заклик резервістів, – каже він. – Я зустрівся з друзями по сусідству в Пісгат-Зеєві. До ініціативи одразу ж приєдналися репатріантки з Росії Уна Секунда та Евеліна Штурман Вже наступного дня, 8 жовтня, ми почали відправляти футболки, труси та шкарпетки нашим друзям, покликаним у резерв, і поступово наша допомога збільшувалася аж до постачання спорядження.

У нас є склад у Пісгат-Зеєві та близько 50 волонтерів, які постійно допомагають – ми всі сусіди та всі ми різні: ліві та праві, релігійні та світські, репатріанти та сабри, вихідці з України та з інших країн. Що у нас спільного та об’єднуючого: ми всі любимо Ізраїль”.

Леонід продовжує: “Ми покликали всіх сусідів добровільно виконати це завдання. Ми розмістили коробки під нашими будинками і швидко зібрали велику кількість одягу. Якщо в Хайфі знайдеться людина, яка готова пожертвувати одразу більше 50 футболок, ми негайно відправимо туди машину. Ми їздимо роздавати допомогу на фронтах. У нас є можливість дістатися найвіддаленіших районів, щоб доставити зібрані речі бійцям”.

Йонатан, 31-річний командир взводу в районі Юдеї, каже: “Ми охороняємо єврейські поселення на дорозі з Єрусалиму до Хеврону. 7 жовтня нас підняли по тривозі, і за дві години ми вже були на базі. Нам не вистачало елементарних речей, навіть нижнього білизни та шкарпеток З самого початку армія віддавала пріоритет солдатам в Отеф-Аза і на півночі, але в юдейських горах ночі дуже холодні, і в цьому плані нас дуже врятували волонтери з ПісгатЗеева, які привезли нам куртки, термоодяг, сухі закуски. багато чого ще. Завдяки їм ми відчули себе як удома, а будинок треба захищати”

Широкий громадський рух у районі Пісгат Зеева було організовано до групи, що отримала свою назву та логотип – “Пісгабаза” (“База на вершині”). І нехай для російськомовного ізраїльтянина назва гурту звучить двозначно і часом викликає жарти, гурт діє абсолютно серйозно. Вона має власний телеграм-канал, і активісти руху закликають громадськість жертвувати одяг, їжу, а також гроші, які будуть спрямовані на купівлю необхідного спорядження для бійців ЦАХАЛу.
Детальна інформація за тел. 050-9123447  (ВАЦАП).
Богдан Щербаков, Рішон ле-ціон

Богдан Щербаков – 40-річний будівельник басейнів із Рішон ле-Ціона. Він репатріювався 9 років тому зі Східної України, але продовжував допомагати українській армії, навіть ставши громадянином Ізраїлю. Богдан бував і в гарячих точках, а велика кількість відправленого ним обладнання сягала навіть таких складних місць, як місто Бахмут.

“У мене великий досвід постачання армії, – каже він. – Ще 8 жовтня ми розмістили волонтерів із візками у великих магазинах Рішон ле-Ціона. Спочатку це були мої співробітники та друзі, а пізніше наш офіс-менеджер зателефонувала тим, кому ми колись- то допомагали сусідам знайомим і так поступово нас стало кілька десятків.

Ми розставили всіх волонтерів по змінах у супермаркетах “Кешет-теамім”, “Тів-таам” та Boom, і вони просили покупців додати до своїх покупок необхідні для солдатів речі, а потім покласти їх у наші візки. Ми збирали по 10 повних візків на день. Перші поїздки я здійснив на власному автомобілі по військових частинах моїх друзів-резервістів. Спочатку ми зібрали 136 коробок їжі та ще 140 ящиків по 6 упаковок води. Також ми привезли шампуні та гелі для душу, протизапальні та протигрибкові присипки, термоодяг та багато іншого”.

– Як ти дізнаєшся про розміри одягу для солдатів?

– Просте розподіл: приблизно 20% – M, 30% – L та 50% – XL і вище. До речі, у Бахмуті солдати були більшими, туди ми взагалі не посилали одяг розміру M. За допомогою спонсорів я закупив пауербанки, зарядні пристрої для телефонів, термошкарпетки, шапки та багато консервів. На ці речі ми витратили близько 50-60 тисяч шекелів. Пожертвування покупців у супермаркетах оцінюються ще у багато тисяч.

– Чи ця допомога необхідна солдатам? Невже бійцям ЦАХАЛу не вистачає продовольства та одягу?

– Ви не уявляєте, як радіють солдати, коли я наводжу їм допомогу. Просто готові мене поцілувати. “Тільки з твоєю допомогою ми виживаємо”, – кажуть мені іноді. Ці слова справді зігрівають наші серця. Хлопці тривалий час перебувають у польових умовах, і їм дістаються тільки бутерброди, тому закуски і консерви, що приносяться нами, завжди приймаються з радістю.

– Може таке бути, що через вашу сьогоднішню допомогу солдатам ЦАХАЛу українська армія отримує менше підтримки, ніж зазвичай?
– Це правда. Але як то кажуть: “Ти не можеш рятувати сусіда, коли твій власний будинок горить”.
 Фото – Вісті/ Ізраїль
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН