Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Перший офіс декарбонізації та енергоефективності відкрито в Україні

Держенергоефективності спільно з місцевою владою Дніпропетровщини відкрило перший в Україні регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності, який покликаний допомагати громадам регіону у впровадженні енергоефективних заходів, задля пришвидшення «зеленої» трансформації в усіх сферах життя.

 

Принципи взаємовигідної співпраці були закріплені у меморандумі між Держенергоефективності, як єдиним центральним органом виконавчої влади, який відповідає в Україні за реалізацію політики з енергоефективності та місцевою владою – Дніпропетровськими обладміністрацією та обласною радою.

 

«Місцеве самоврядування – справжня рушійна сила змін. Об’єднавшись, ми здатні досягти реальних результатів задля енергоефективного життя громад. Із усіма перевагами: економією бюджету, комфортними школами і лікарнями, новими робочими місцями, конкурентним бізнесом… Платформою для співпраці стане  офіс декарбонізації та енергоефективності», – наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва під час відкриття офісу на Дніпропетровщині.

 

Ганна Замазєєва зазначила, що Держенергоефективності, як головний енергоменеджер країни, посилює співпрацю із місцевою владою і вагомим кроком стануть саме регіональні офіси, які будуть допомагати громадам ставати енергоефективними і впроваджувати в процеси відбудови сучасні технології та інновації.

 

«Наша місія – заохочення, інформування та практична підтримка провідної ролі громад у зміцненні енергонезалежності та низьковуглецевому розвитку держави. Ми, разом з місцевою владою, сформуємо армію професійних, компетентних та цілеспрямованих енергоменеджерів, які стануть рушійною силою енергоефективних змін», – підкреслила Голова Держенергоефективності.

 

Своєю чергою, керівництво Дніпропетровської ОВА та Дніпропетровської облради висловили переконання, що спільними зусиллями сторони будуть продуктивно працювати над запуском та мультиплікацією проєктів у сфері енергоефективності та безвуглецевої економіки – в громадах, в домогосподарствах, в промисловості.

 

«Чому це важливо? По-перше, «доступна та чиста енергія» — це одна з цілей сталого розвитку. Її впровадження, як і усіх інших цілей, є ключовою умовою нашого процесу євроінтеграції. Всі рішення щодо енергоефективності приймаються у громадах, тож, саме місцеве самоврядування грає у цьому найважливішу роль. І що дуже важливо у подальшій відбудові країни: зелена енергетика — це частина конкурентоздатності громади, можливість залучення інвестицій та бізнесу», — розповів Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради.

 

Слід зазначити, що офіс стане платформою для співпраці Держенергоефективності та місцевої влади  у таких основних напрямах:

 

  • управління енергоспоживанням: впровадження систем енергоменеджменту, розроблення місцевого енергетичного плану, проведення енергетичної сертифікації будівель, енергоаудитів;
  • створення «подушки енергетичної безпеки» регіону (визначення та використання потенціалу заміщення традиційних видів палива, альтернативне теплозабезпечення, високоефективна когенерація, виробництво біогазу та біометану);
  • залучення фінансових ресурсів для енергоефективної трансформації регіонів (через майбутню Національну платформу декарбонізації, ЕСКО, муніципальні зелені фінанси, міжнародну фінансову допомогу тощо);
  • просвіта та популяризація у напрямку енергоефективності.

Управління комунікації і зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН