Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пенсіонерам для продовження виплат потрібно пройти ідентифікацію: в фонді назвали умови

 

Управління Пенсійного фонду в Херсонській області надало роз’яснення щодо необхідності проходити ідентифікацію пенсіонерам, аби не припинилися виплати.

Для з’ясування питання припинення виплати пенсії, проведення ідентифікації отримувачів слід звернутися до чинних нормативно-правових актів.

Так, відповідно до постанови КМУ від 30.08.1999 №1596 зі змінами банківські установи щомісячно надають органам Пенсійного фонду списки осіб, які протягом 1 року не отримували кошти або кошти отримувались на підставі доручення. Таких осіб запрошують до органів Фонду для проведення ідентифікації та надання заяви про подовження виплати пенсії через банківську установу.

 

Відповідно до постанови КМУ від 30.08.1999 №1596 зі змінами банківські установи щомісячно надають органам Пенсійного фонду списки осіб, які протягом 1 року не отримували кошти або кошти отримувались на підставі доручення (тобто не здійснюватися ніякі операції – не знімали, не розраховувалися карткою, не було переказів з картки на картку…).

 

Органи Пенсійного фонду України можуть забезпечити проведення ідентифікації та верифікації особи за допомогою відеоконференцзв’язку із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг. Під час сеансу такого відеоконференцзв’язку пред’являються документи, що посвідчують особу, відповідно до порядку, визначеного правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із Мінсоцполітики та Мінцифри.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

– авторизація в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (“Дія ID”), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

– посвідчення в установленому порядку за зверненням одержувача, який тимчасово проживає за кордоном, відповідною закордонною дипломатичною установою України факту, що особа є живою.

Якщо особа на виклик не з’являється, то виплату пенсії переводять на поштове відділення. У разі неотримання пенсії протягом 6-ти місяців виплата пенсії призупиняється і поновлюється після особистого звернення отримувача пенсії до органів Пенсійного фонду.

Що стосується виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, то отримувачам пенсійних виплат через банківські установи нараховані суми щомісячно зараховуються на їх персональні рахунки. Пенсійні виплати тих, хто їх отримував через поштові відділення, акумулюються в Пенсійному фонді України і будуть виплачені в повному обсязі або у разі виїзду на підконтрольну Україні територію, або після деокупації та відновлення технічних можливостей Укрпошти доставляти пенсію, як це відбулося в звільнених районах Херсонської області.

Варто відмітити, що припинення виплати пенсії громадянам відбувається  виключно в рамках статті 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, яка передбачає припинення виплати пенсії у разі її призначення на підставі документів, що містять недостовірні відомості; у разі смерті пенсіонера; у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд (застосовується тільки для отримувачів пенсії через пошту) та в інших випадках, передбачених законом.

 

В контексті питання про обов’язкову ідентифікацію, слід розуміти, що це насамперед стосується пенсіонерів, які були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО) до 24.02.2022 та отримують виплату пенсії через АТ “Ощадбанк”.

Справа в тому, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 №637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” (зі змінами) вищевказана категорія ВПО повинна проходити фізичну ідентифікацію в установах АТ “Державний ощадний банк України” кожні 6 місяців. Ця умова не застосовувалась на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням коронавірусної хвороби, та протягом шести  місяців з дня відміни карантину.

Постановою Уряду від 27.06.2023 № 651 на території України карантин скасований з 1 липня 2023 року, тому поновлено і обов’язок для пенсіонерів з числа ВПО пройти ідентифікацію  у відділеннях АТ “Ощадбанк”  до 31.12.2023. При цьому, Віцепрем’єр Ірина Верещук у своїх виступах зазначала, що Координаційний штаб з питань забезпечення реалізації прав і свобод ВПО пропонує продовжити строк здійснення фізичної перевірки таких осіб у відділеннях Ощадбанку до 31 березня 2024 року, щоб вони встигли це зробити.

Отже, на сьогодні необхідності йти до сервісних центрів Пенсійного фонду України з метою проходження ідентифікації немає. У разі прийняття законодавчих змін органи Пенсійного фонду неодмінно проведуть широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію. А щоб бути в курсі всіх новин пенсійного законодавства варто слідкувати за  сторінками Пенсійного фонду України в соціальній мережі Facebook або підписатися на Telegram-канал (t.me/PensFund).

Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:

Присвоїла близько 2 мільйонів доларів США: ексзаступницю голови Київської міської держадміністрації судитимуть за шахрайство

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН