Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Із художнього музею Херсона під час окупації викрадено рідкісну старовинну ікону

Ця ікона разом із більш ніж 10 тисячами творів мистецтва викрадена російськими окупантами з колекції Херсонського обласного художнього музею ім. О.Шовкуненка перед втечею з Херсона на початку листопада 2022 року. Зараз її місцезнаходження точно невідомо, найвірогідніше, вона перебуає у сімферопольському Центральному музеї Тавриди разом із основною частиною викраденої музейної колекції. – повідомили в Херсонському художньому музеї імені О. Шовкуненка.
Народна ікона «Христос-виноградар», яка за документами надійшла до музейної колекції під назвою «Причастя», ймовірно, була написана на Черкащині. Цей образ просто і точно для будь-якої за віком та освітою людини розкриває зміст головного Таїнства Церкви — Євхаристії (Причастя).
Іконографія образу сягає епохи Італійського Ренесансу, а потім через європейські гравюри ХVIII століття потрапляє до України. Зображення Розп’яття з присутністю скорботних Ангелів можна побачити ще у Джотто. В ранньому творі Рафаеля Ангели з’являються з Чашами, які тримають біля Тіла Христа. Ікона «Христос Виноградар» – зразок того, як в українській іконі знаходить свою нову інтерпретацію ця важлива катехитична тема.
Возможно, это изображение 2 человека и текст «херсонський херсонськийобласний обласний художнийм музей Π. IM. олекся шовкуненка викрадено! невдомий HEBI майстер. причастя. христос-виноградар. христос- середина XIX CT. полотно, ол»
Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
Поділитись публікацією

Один коментар

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН