Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Представники ХДУ долучилися до написання радіодиктанту національної єдності

У День української писемності та мови – 27 жовтня – відбувся всеукраїнський радіодиктант національної єдності.  Це гарна традиція, яку спільнота Херсонського державного університету підтримує вже багато років поспіль. Представники ХДУ долучилися до написання всеукраїнського радіодиктанту з різних куточків України і світу, – повідомляє преслужба ХДУ.

У зв’язку з розпорошеністю університетської спільноти, як і минулого року, радіодиктант писали на двох локаціях: у Херсоні та Івано-Франківську. Окремо в онлайновому режимі студенти та викладачі збиралися на різних факультетах, співробітники – у відділах.

Місцезнаходження тих, хто доєднався до ініціативи, дійсно, підтверджує її мету – це, насамперед, єднання українців, як в Україні, так і за її межами. Оскільки представники ХДУ писали радіодиктант не лише з різних українських міст, зокрема й лівобережжя Херсонщини, а й навіть з-за кордону, зокрема Італії, Болгарії, Польщі.

Однією з найбільших університетських локацій став факультет української й іноземної філології та журналістики, де зібралося понад 30 охочих. Серед присутніх були й ті, хто цьогоріч приєднався до написання вперше.

«Ми зібралися тут тому,  що ми – українці, наша рідна мова – українська, тому що сьогодні день української писемності та мови. Нас єднає наша мова – це наш скарб, наша зброя, і зараз ми її будемо просто відточувати, пишучи диктант разом з усією Україною, разом з усіма українцями, де б вони не були»,– зазначила завідувачка кафедри української й слов’янської філології та журналістики, керівниця лінгвістичного освітньо-наукового центру ХДУ Світлана Климович.

Радіодиктант має назву «Дороги України». Цьогоріч авторкою є українська перекладачка і поетеса Катерина Калитко. Читав текст актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Враженнями після написання радіодиктанту поділилися викладачі.

«Текст, ясно що, – прекрасний. Як філолог скажу: щодо орфографії і пунктуації він абсолютно не важкий, нічого там такого складного немає, є моменти, які можуть бути варіативні щодо розділових знаків. Дякую за таку ідею нас зібрати, ми б і самостійно писали, але атмосфера зараз – просто супер», – зазначила викладачка факультету української й іноземної філології та журналістики Світлана Мартос.

Завідувачка кафедри історії, археології та методики викладання Наталя Кузовова наголошує, що вже котрий раз радіодиктант національної єдності викликає одночасно радість і сльози:

«Радість від того, що відчуваєш себе єдиним зі своїм народом, і сльози від пронизливих своєю актуальністю текстів. Вразив образ мостів, плакала, усвідомивши символ розірваних і зв’язаних українських нитокдоріг любові».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН