Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Волонтери евакуюють родини з дітьми з Херсонщини (відео)

Вивезти дітей з-під обстрілів закликають у Херсонській області. Ще у вересні місцева влада визначила 34 населені пункти, які підлягають обов’язковій евакуації сімей з дітьми.

«Буває близько бахкає, буває далеко. Ми на пол падаємо, коли обстріл,  або тікаємо від вікна подалі», – каже Ліза.

Лізі усього 9 рочків. Вона разом з бабусею та братиками евакуюється з Білозерки до Чернівців, там на родину чекають небайдужі люди, які згодилися прийняти їх у себе, розповідає пані Галина. Каже останньою краплею стало те, що їх будинок потрапив під обстріл, тож вирішила вивозити онуків до більш безпечного місця

 “Ліза реагує – дуже кричить, Тимур навпаки сміється, Ренатик конечно…він ще й попав під обстріл. У нього на очах сестру поранило, у нього був шок, ми думали що він і балакать не буде. І ось коли був прильот то Діма тоже вже накарачках ліз, сказав Буня давай щось думать, будемо виїжджать. Ми даже сьогодні всю ніч не спали. Сирена за сиреною, прильоти за прильотами і так близько, що і вікна і двері все аж відкривається. Ми не спали всю ніч. І ми вже 3 5 ранку чекали з сумками поки нас приїдуть заберуть», – розповідає Галина Лях, бабуся дітей.

11-річний Тимофій залишатися вдома більше не хотів, каже друзів у Дар’ївці зовсім не залишилося.

  «Хтось виїхав, хтось в Польщі, хтось в інших країнах, кілька чоловік на вулиці грає і все.  Коли вибухи, треба бігти в під’їзд, або лягати на пол, прикривати руками голову і відкривати рота», – говорить хлопчик.

Мати хлопчика Світлана каже – дітям неможливо рости в таких умовах. Тож вирішила разом з донькою та сином евакуюватися до Польщі

«Ми з Дар’ївки їдемо, спочатку в Львів, а звідти  нас евакуюють в Польщу. От діти граються біля дому і тут же ж треба заскочити у під’їзд, бо дуже багато обстрілів, не дай Бог, може уламком – і все інше. Та і біля під’їзду грають, діти не розвиваються, на річку не  можна, туди не можна,  от біля дому і все», – з сумом каже Світлана, мама Тимофія.

Цього дня з Херсона відправляються декілька автобусів у різних напрямках, евакуація безкоштовна та відбувається щоденно. Волонтери кажуть, допомагають виїхати всім, хто того потребує – маломобільним людям та навіть з тваринами. Заявки приймають на гарячу лінію.

 

«Сьогодні у нас їдуть 2 автобуси Херсон-Львів з подальшою евакуацією людей, деякі їдуть за кордон та автобус, який ходить кожного дня – Херсон-Одеса. У нас кожної середи відбувається евакуація до Львова, також у нас є раз на тиждень евакуація за таким маршрутом: Кропивницький, Умань, Біла Церква, Київ», – розповідає Анастасія Єгорова, координаторка з питань евакуації

14 вересня на Раді оборони Херсонської області вересня було прийняте рішення про евакуацію родин з дітьми із  34-х небезпечних населених пунктів.

 

«234 дитини з їхніми  родинами з цих громад вже евакуювалися, залишається 1300 дітей. В 12 населених пунктах жодної сім’ї з дітьми немає, і ще в Берегове та Львове там по одній дитині залишилося. Звичайно є люди які відмовляються повністю виїжджати і примусово за руки в машину тягнути ніхто не буде. Нам або позбавляти батьківських прав, або вмовлянням», – розповів Олександр Прокудін, начальник Херсонської обласної військової адміністрації.

За словами, голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, влада надає херсонцям можливість евакуюватися до інших регіонів, де їх готові прийняти та розмістити в спеціальних шелтерах. Таким сім’ям надається фінансова, гуманітарна та психологічна допомога. 23 жовтня обласна влада ухвалила рішення про обов’язкову евакуацію родин з дітьми із 34 населених пунктів через погіршення безпекової ситуації.

 

Відео можна переглянути в телеграм-каналі інформаційного видання “Український Південь”:


Херсонщина. Український Південь

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН