Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Перейменування вулиць: очільник Херсона викреслив з переліку назв центрального проспекта британця Говарда

Про це написав місцевий поілтого Дементій Білий, описавши історію перйементувань центрального проспекту в Херсоні й  одноосібне рішення нинішнього начальника Херсонської МВА Романа Мрочка.
Коротка історія питання:
у 1891 орган місцевого самоврядування Херсона своїм рішенням у сторіччя зі смерті Джона Говарда назвав вулицю Поштова Говардівська.
До цього майже сторіччя в Херсоні був культ пошани Джона Говарда. Херсонці збирали гроші на облаштування могили, пам’ятника. Потім назвали вулицю.
Десь на початку двадцятих років двадцятого сторіччя комуністи перейменували вулицю.
Потім ще раз перейменували. З 1941 по, якщо не помиляюся, 1947 рік вулиця знову називалася Говардівська. Потім у СРСР стосунки з Великою Британією повністю зіпсувалися й вулицю назвали проспектом Ушакова. В Херсоні все одно зберігається культ пошани Джона Говарда. Це була передісторія.
Тепер сучасний час!
Комісія з перейменування затвердила для громадського обговорення ряд варіантів для проспекту Ушакова. Серед них була й назва Джона Говарда.
“Після двох з половиною місяців паузи, в середині жовтня начальник ХМВА пан Мрочко зробив кілька рішучих дій, по перше, нарешті підписав розпорядження про перейменування.
Потім, втрутився в затверджений комісією проєкт з назвами, заборонив вносити в перелік назв Джона Говарда. Його аргументація: не може центральна вулиця українського міста називатися на честь іноземця. Після того, як йому роз’яснили роль Джона Говарда, він “дозволив” назвати іменем Джона Говарда іншу, але не центральну вулицю.
У пана Мрочка якесь дивне ставлення до іноземців та національних меншин та корінних народів”, – написав Демантій Білий.
.
Він з затвердженого комісією переліку назв системно прибрав назви, що стосується цієї тематики або переніс відомих іноземців з центральної частини міста.
“Пропали назви кримськотатарської, караїмської, єврейської тематики. Ще була частина історії, в якій спочатку примусили комісію відкласти затверджений нею список назв, скоротили його, додали інших. Потім запропонували подати по одній назві. Потім додали вже без рішення комісії ще й інші назви, більшість з яких появилися спонтанно та не проходили обговорення. Загалом, така історія”, – написав Дементій Білий.
 Також Дементій  Білий  закликав голосувати за повернення історичної назви проспекту УШАКОВА – проспект ГОВАРДІВСЬКИЙ:
Джон Говард сучасною мовою був іноземним волонтером, благодійником, правозахисником. Він приїхав в Україну допомогати українцям. Й загинув в Україні за звичайних українців від пошести, рятуючи українців.Треба не шукати “нових” героїв, а віддавати шану СВОЇМ героям. Джон Говард – свій, український герой. До того ж – англієць.Нам треба розуміти минуле.
Тому закликаю голосувати за повернення історичної назви проспекту УШАКОВА – проспект ГОВАРДІВСЬКИЙ Віддячимо першому волонтеру, правозахиснику та благодійнику англійцю Джону Говарду поверненням його назви на його рідну вулицю, яка поки що називається проспект Ушакова, голосуйте за Говардівський.
Уважно: у питанні щодо перейменування проспекта УШАКОВА обираємо варіант Говардівський (записуйте правильно).
“А також не забуваємо голосувати за вулиці на честь Романа Набєгова (вулиця Льва Толстого), Валентини Крицак (28 армії), Руслана Сторчеуса (Кольцова) та Влада Ковальова (провулок Смоленський) Голосування йде лише п’ять днів”, – додав політолог. 
Посилання на голосування
P.S. При голосуванні треба вписати лише Говардівський
(без Говардівська, Джона Говарда, пр. Говардівський, проспект Говардівський, Говардівська, Говардська) – бо це рахується як різні варіанти.
Говардівський.
Возможно, это изображение текст
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН