Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеський зоопарк відзначив 101 рік з дня заснування: що змінилось під час війни

Свято на честь 101-річчя Одеського зоопарку. Фото: Одеський зоопарк
Одеський  зоопарк 7 жовтня відсвяткував 101 рік. Наразі його колекція налічує 1900 тварин. Що змінилося під час війни та хто мешкає там зараз — у матеріалі Суспільного.

Під час повномасштабного вторгнення двері зоопарку були відкритими для відвідувачів. Переселенці, військові та інші пільгові категорії могли потрапити сюди безплатно. А люди, які евакуювалися, приносили улюбленців з можливістю забрати після повернення в Україну. Зокрема, у закладі поповнилася колекція папуг, розповіла завідувачка наукового відділу зоопарку Ольга Павлова:

“Багато з цих папуг контактні. Тобто для відвідувачів це вже такі старі знайомі, до них приходять люди. Помічали, як стоять та спілкуються. У нас є три види кільчастих папуг: китайський кільчастий, кільчастий Крамера та кільчастий Александера. Є папуги жако, але вони зараз поїхали на зимову квартиру через холоди. Папуга монах, папуги-нерозлучники. Ще в нас є волнушки та карелли, бразелли та какаріки”.

Одеський зоопарк відзначив 101 рік з дня заснування
Папуги в Одеському зоопарку. Фото: Суспільне Одеса

Також під час війни евакуювали тварин із інших міст України. Тут тепер мешкають Муфаса і Нола – пара білих левів, які переїхали на реабілітацію з Харкова.

“Ми зберегли наших тварин, ми навіть добилися високого розмноження. Ось в цьому сезоні багато різних народилося дитинчат, і ми врятували багато диких тварин, яких нам приносили люди та продовжують приносити. Також врятували багато тварин, які постраждали внаслідок каховської катастрофи, майже чотириста тварин наш зоопарк врятував від загибелі”, — розповів директор Одеського зоопарку Ігор Біляков.

Одеський зоопарк відзначив 101 рік з дня заснування
Лев в Одеському зоопарку. Фото: Суспільне Одеса

У 2020 зоопарк почали реконструювати. З’явився новий вхід з аркою, ставок, а також площа. Під час війни реконструкція призупинилася. Минулого року коштом меценатів вдалося оновити лев’ятник, зазначив директор закладу:

“За цей рік, що пройшов, ми робили реконструкцію серйозну вольєру для павіанів, ми робили укладку тротуарною плиткою деяких територій зоопарку, багато вклали в реконструкцію зеленої зони. Думали, що будемо цього року робити зовнішню реконструкцію слоновника, але не вийшло”.

Одеський зоопарк відзначив 101 рік з дня заснування
Директор Одеського зоопарку з відвідувачами. Фото: Одеський зоопарк

Разом із дітьми прийшла в зоопарк Катерина. Каже, що проводить тут час із задоволенням та бачить зміни на краще:

“Він був менш доглянутим, не було багатьох таких гарних локацій. Таких великих вольєрів, багато тварин сюди попривозили, яких в нас не було до цього. Діткам дуже цікаво, дуже багато різних розваг окрім цього. Загалом дуже задоволені, на всі 100 відсотків. Раді, що ми тут і відвідуємо його”.

Одеський зоопарк відзначив 101 рік з дня заснування
Тварини в Одеському зоопарку. Фото: Одеський зоопарк

Відвідувач Гоша зазначив, що помітив зміни на краще у зоопарку: більше тварин та кращі вольєри:

“Тут дуже багато тварин, атракціонів велика кількість також. В принципі, мені, сестрі та моєму другові подобається тут. Ходимо, коли є час”.

Одеський зоопарк був заснований у 1922 році завдяки Генріху Бейзерту. Спочатку заклад розташовувався неподалік морського порту, а з 1937 переїхав на Новощіпний ряд, де його можна відвідати й зараз.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН