Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Окупанти викрали з художнього музею в Херсоні картину скадовського митця «Пісня запорожців»

Про це повідомили в Херсонському художньому музеї.
Відомий український живописець, портретист, майстер пейзажного і побутового жанру Іван Шульга був уродженцем села Михайлівка Скадовського району Херсонщини.
В юні poки селянський хлопчик із незаможної родини отримав благодійну допомогу на навчання від місцевої інтелігенції. Шульга вступив до Санкт-Петербурзькоі академії мистецтв, навчався у майстерні знаного реаліста Іллі Ріпина, який справив величезний вплив не тільки на розвиток художніх здібностей, а й на сюжетну основу багатьох творів Шульги, в тому числі і нa його зацікавлення історією козацької доби.
На жаль, за радянських часів, працюючи у Харкові, він мав віддати належне соцреалізму, зокрема, індустріальному жанру, писав замовні картини.Твір «Пісня запорожців», створений одразу після закінчення Другої світової війни, є одою українським захисникам Вітчизни, проявом свідомого патріотизму, зверненням до національної історії. Цікаво, що художник обрав саме побутовий сюжет з життя українських козаків, але досягнув монументальності образів і, загалом, епічного звучання полотна.
Картина Івана Шульги «Пісня запорожців» була викрадена росіянами перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року. Де зараз перебуває полотно, наразі точно не відомо, найвірогідніше — у сімферопольському Центральному музеї Тавриди разом із основною частиною викраденої музейної колекції, – повідомили в Херсонському художньому музеї.
Возможно, это изображение 2 человека и текст «херсонський обласний художний музей S00 IM. олексия шовкуненка викрадено! IBAH шульга (1889-1956). 1889- псня запорожцв. 1945. ΠΟлΟΤΗο, ол»
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН