Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині малюють 40 патріотичних муралів на укриттях

На Херсонщині в рамках проекту “Стіни культури” на будівлях почали з’являтися мурали, яких має бути 40 загалом, – про це повідомляє Департамент реалізації гуманітарної політики ХОДА.
Проєкт ініційований платформою “Культурні сили України”. Вже зараз творча команда працює в регіоні над десятьма патріотичними муралами. Ще тридцять заплановано зробити під час трьох наступних візитів на Херсонщину.
Цього разу команда митців складається із трьох художників-волонтерів, які не вперше працюють з КСУ – Денис Lipton, Вікторія Калашник (Ms. Chestnut) та Олександра Главацька.
“Стіни культури” ініціювали минулоріч активісти “Культурних сил України” з метою створення муралів на деокупованих і прифронтових територіях. За декілька місяців було створено понад 250 стріт-артів авторства художників з усіх куточків країни, які об’єдналися, щоб за допомогою патріотичних стінописів підтримати відчуття єдності українців.
Стартував проект із Харківщини та Запоріжжя.
”Меседжі наших ілюстрацій легкі у сприйнятті, надихаючі, національно свідомі і такі, що викликають позитивні емоції – гордість, відчуття єдності та підтримки”, – коментує ініціативу голова “Культурних сил України” Коля Сєрга.
До ідей муралів художники підходили концептуально і з прив’язкою до територій, де ті створюються.
Серед планованих малюнків, до прикладу, “Хлопчик з зорями” – ілюстрація до вірша української письменниці Дніпрової Чайки, уродженки Карлівки на Херсонщині. Кілька робіт з ілюстраціями до народних казок будуть присвячені художниці Поліні Райко з Олешок, 60% творчої спадщини якої було знищено під час підриву росіянами Каховської ГЕС. Серед інших стінописів – ілюстрації до роману культового українського письменника Івана Багряного “Тигролови” і присвяти сучасним українським героям, поліцейським, в стилі вітражного розпису.
“Підтримка українців із деокупованих територій, зокрема Херсонщини, і систематична робота на укріплення спільного культурного ландшафту, – це мета нашої роботи” – прокоментувала ініціативу керівник цивільного напрямку «Культурні Сили України» Марія Скворцова
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН