Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонському державному університеті привітали першокурсників

Урочистості з нагоди Дня знань – традиційний захід для Херсонського державного університету. Навіть в умовах тимчасової релокації ми підтримуємо цю традицію, аби вкотре зібратися нашою багаточисельною родиною, привітати нових студентів і дати старт новому навчальному року.

На початку заходу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять захисників України, які віддали життя за свободу і незалежність нашої держави: всіх, хто воював, всіх військових, цивільних та дітей, всіх, хто загинув в боротьбі з окупантами та внаслідок нападу російських військ.

Вже другий рік поспіль ХДУ працює не вдома. Тож захід проходив у змішаному форматі: частина спільноти знаходилася в Херсоні, більшість зібралися у нашому офісі в Івано-Франківську, інші – приєдналися в онлайн-форматі. Загалом долучилися близько 700 учасників.

Цьогоріч маємо 978 вступників за результатами першої хвилі вступу на бакалаврат та до магістратури. Вони обрали Херсонський державний університет, обрали Херсонщину і сьогодні можуть пишатися статусом студента Херсонського державного університету!

Традиційно першим присутніх привітав ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський:

«Сьогодні, дійсно, унікальна ситуація, коли ми розпорошені по всьому світу, по Україні, працюємо у межах двох офісів. Завершивши першу хвилю вступу, можемо констатувати те, що ми вийшли на показники вступу минулого року за всі хвилі основного і додаткового набору. Загалом на бакалаврат і на магістратуру вступили 978 осіб, які поповнили нашу родину. Але це не остаточні дані! Херсонський державний університет ні на день, незважаючи на війну, не зупиняв освітній процес. Ми гарантуємо високоякісну освіту. Для нас це архіважливо! Ми працюємо з двох цифрових майданчиків: KSUonline та KSU24. Перший дозволяє нашим студентам навчатися як в режимі онлайн, так і офлайн, тому що понад 200 наших здобувачів освіти знаходяться на ТОТ, тобто на лівому березі Дніпра, в Криму. Також використовуємо адміністративну платформу KSU24, що забезпечує можливість долучатися не тільки до академічної роботи, а й бізнес-процесів, комунікації. Тобто, Херсонський державний університет працював, працює і буде працювати заради дуже важливої місії: збереження людського потенціалу Херсонщини, академічної спільноти. Ми точно повернемося в Херсон, коли ворог буде викинутий з лівого берега, щоб продовжити працювати над майбутнім нашого регіону. У нас для цього створені умови як у цифровому просторі, так і в площині реальної, фізичної інфраструктури. Маємо сучасні корпуси, лабораторії, майданчики для культурного та спортивного розвитку, і, головне, маємо студентів і викладачів, які готові працювати».

Окремі слова вдячності за надійну підтримку і допомогу Олександр Співаковський висловив ректору Ігорю Церенді та колективу Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника за майже дворічну співпрацю, за прихисток і можливість продовжувати роботу і забезпечувати всі необхідні бізнес-процеси у Івано-Франківську. Подякував колегам і партнерам з Великої Британії – Університет Кент, та Польщі – Університет імені Яна Длугоша в Ченстохово, Поморський університет у Слупську, а також фонду USAID, проєктному офісу Еразмус, завдяки яким ми маємо унікальні міжнародні програми для викладачів та здобувачів, а також грантову підтримку, яка дозволяє нам інтегруватися у європейське освітнє середовище, реалізовувати спільні програми, отримувати обладнання для забезпечення освітнього процесу і стабільної роботи.

У онлайн-форматі до урочистостей приєдналися представники керівництва області. Начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін наголосив, що незважаючи на всі перепони Херсонський державний університет зміг не тільки зберегти студентів, об’єднати колектив і продовжити надавати якісну освіту з першого дня війни, а й збільшити освітянську родину.

«Початок нового навчального року – це спільна робота всієї команди, наполеглива праця і відданість студентів, які обрали якісну українську освіту. Найширші вітання першокурсникам, які свідомим кроком у дорослому житті заклали фундамент свого майбутнього і обрали професію. Викладачі допоможуть вам набути знань та навичок, а ви будете опорою університету на Херсонщині. Знайте, що Херсонщина чекає на вас, шановні студенти, розраховує на вашу активну участь та підтримку у відновленні. Успіхів та подальших особистих перемог!», – зазначив начальник ХОВА.

Також він відзначив Олександру Чепеляк, голову студентського парламенту ХДУ, яка брала участь у обговоренні стратегічних питань розвитку області, та подякував студентці за надані практичні пропозиції.

Привітав університетську спільноту перший заступник голови Херсонської облради – керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський. Він наголосив, що ХДУ – це заклад переможців, який зміг не тільки зберегти себе, а й продовжує розвиватися:

«У таких умовах, це – подвиг, насправді. Вдячний всім, хто зараз працює на цьому фронті, бо освіта – це теж наш фронт. Щиро вдячний ректору Олександру Володимировичу. Які титанічні зусилля ця людина доклала і докладає, аби це свято у нас було. Я впевнений, що цей рік для ХДУ буде успішним. І сподіваюся, що він буде ще й переможним: Херсонський державний університет фізично повернеться до Херсона і буде працювати, як це було до початку повномасштабного вторгнення. Окремо хочу подякувати всім, хто зі зброєю в руках захищає країну і завдяки кому це свято можливе».

2023 став роком масштабування можливостей у напрямі міжнародної активності Херсонського державного університету. Ми стали учасниками багатьох проєктів, налагодили та розширили співпрацю з провідними університетами Європи та Великої Британії. Сьогодні наші партнери також долучилися до привітань, це – Ентоні Меннінг, проректор з міжнародної роботи університету Кент, Анна Випич-Гавронська, ректорка університету ім. Яна Длугоша в Ченстохово, Марек Лукашик, проректор Поморського університету у Слупську. Вони наголосили не лише на продовженні співпраці, а й на готовності її розширювати. І, звісно, висловили підтримку українцям у боротьбі за незалежність, захоплення стійкістю українських студентів і освітян.

У свою чергу, Херсонський державний університет вдячний партнерам за підтримку. До речі, прямо зараз лише у польських університетах-партнерах навчаються близько 30 студентів ХДУ, які отримують якісну освіту і будуть реалізовувати свої знання на батьківщині.

Також однією з гостей сьогоднішнього заходу була Світлана Шитікова, координаторка проєкту Національного Еразмус+  офісу в Україні. За її словами, Європейська комісія надасть ще більше можливостей для підтримки українських ЗВО, особливо тих, які знаходяться на лінії фронту, тих, які потерпали і продовжують потерпати від навали російської федерації.

«Ми пишаємося вашою командою, що навіть під обстрілами писала проєктні заявки. Те, що ви зараз продовжуєте впроваджувати проєкти, навіть більше – долучилися до двох нових потужних проєктів в межах розвитку потенціалу вищої освіти, підтверджує, що міжнародна співпраця є тим інструментом, який у рамках програми Еразмус+ та у співпраці з європейськими партнерами допомагає побудувати сталу, інтегровану у міжнародний освітній простір, систему вищої освіти. Сподіваємося, що ми посилимо співпрацю у цьому році і в наступному для того, аби команда ХДУ долучилася активно до всіх можливостей, які відкриває програма Еразмус + і в сфері міжнародної академічної мобільності, і в сфері проєктів співпраці», – прокоментувала Світалана Шитікова, звернувши увагу на нові проєкти, програми та конкурси, що відкриваються вже у жовтні, листопаді цього року.

Херсонський державний університет – це, дійсно, пул ресурсів та можливостей для молоді. І не лише у напрямі міжнародної активності. Детальніше про це у відео про переваги навчання в нашому закладі.

Від команди проректорів ХДУ до вітального слова запросили першого проректора Сергія Омельчука. Він запевнив, що декани та команди факультетів робитимуть все, щоб навчання протягом цих років було не лише цікавим, а, насамперед, корисним.

«На жаль, сьогодні ми проводимо цей захід дистанційно, але ми віримо, що отримати дипломи про завершення навчання ви зможете вже особисто у наших стінах Херсонського державного університету, у місті-герої, у Херсоні, на березі могутнього Дніпра. Наші Збройні Сили України роблять неймовірні речі, аби наші мрії здійснилися. Ми віримо, що ваше навчання збігатиметься не лише з періодом дії воєнного часу, а й нашою великою Українською Перемогою!», – наголосив перший проректор.

Херсонський державний університет – це заклад зі славетною історією та багаторічними традиціями. Цьогоріч ХДУ відзначатиме 106 років від дня заснування. Аби краще ознайомити першокурсників з історією для них підготували відео про становлення та розвиток ЗВО.

Декан факультету української й іноземної філології та журналістики Ірина Гоштанар, яка вітала студентів від імені команди деканів, побажала їм сил, натхнення і оптимізму рухатися далі:

«Вітаю вас з новим етапом вашого життя, вітаю з початком навчання в Херсонському державному університеті. Перед вами відкриваються нові перспективи. Тому навчайтеся, впевненно крокуйте до своєї мети. І, головне, пам’ятайте: від ваших досягнень залежить також і майбутня відбудова нашої держави».

Кожен освітній заклад славиться своїми випускниками і Херсонський державний університет – не виняток! Упродовж 105 років ми маємо понад сто тисяч випускників. Серед них відомі вчителі, спортсмени, артисти, науковці, громадські діячі, керівники освітніх закладів та музиканти. Дехто з них записав відеопривітання, у якому з вдячністю та теплом згадали навчання в університеті та привітали молодь.

У заключному слові ректор Олександр Співаковський наголосив, що ХДУ, насамперед, корпорація по обслуговуванню освітніх потреб студентів:

«Ми зацікавлені в тому, аби ви були успішними людьми. Я – випускник цього університету, пройшов шлях від вчителя математики до ректора Херсонського державного університету. І я не зустрічав людей, які б шкодували про те, що вони в нас навчалися. Але, звісно, ключовим моментом є opportunity – це можливості, що надає університет, все інше це ваша величезна внутрішня мотивація. Якщо вона у вас буде, то ви точно станете успішними. І повертаючись думками у сьогоднішній день через 10, 20 і навіть 30 років ви зможете сказати: ХДУ для мене альма-матер, яка дозволила стати щасливою людиною. Бо щастя – баланс між амбіціями і можливістю їх реалізації. Ми працюємо для вас, але своє майбутнє ви будуватимете виключно самостійно. Дякую за ваш вибір, за час, який ми проведемо разом з вами: від вступу до вручення дипломів. Дякуємо Збройним Силам України, нашим Героям, нашим титанам, людям, які віддали своє життя і здоров’я за те, аби ми з вами мали можливість творити майбутнє нашої України!».

Пресцентр ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН