Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нова Каховка – “вибори” без вибору: які технології застосовує окупаційна влада

Другий день в окупованій Новій Каховці на Херсонщині проходять так звані “вибори”. Окупанти сильно не заморочуються, просто використовують минулорічний досвід “референдуму”. Які технології застосовують при цьому, розбирався кореспондент NovaKahovka.City.

Столи на вулицях

На вулиці ставлять столи, за якими стоять члени “мобільної виборчої комісії”, запрошують проголосувати. В якості документів для виборців піде все, що завгодно – паспорт громадянина України чи РФ, водійські посвідчення, пенсійні посвідчення, взагалі будь-який документ, де є фото виборця.

Столи ставлять у людних місцях. Байдуже, що ви вчора вже “проголосували”, можна хоч щодня голосувати і в різних місцях на протязі одного дня.

Обхід з військовими

Поквартирний/подомовий обхід – ходять по троє-четверо (два “члени” і один-два військові). Використовують минулорічний список з “референдуму”. Напередодні виборів “члени” ходили по багатоквартирних будинках, перевіряли можливість доступу в під’їзд. У приватному секторі вже другий день поспіль проходять по одних і тих самих адресах. По багатоквартирних будинках – тільки там, де є доступ до квартир. Якщо когось застали вдома, пропонують проголосувати. Більшість людей відмовляється і не відкривають двері квартир або хвіртки.

Більшість таких “бригад” не наполягають на обов’язковості голосування, проте інколи трапляються ну дуже ініціативні “члени”, які можуть доколупатися до людини, а в якості “аргументу” попросити російського вояку підійти ближче для більш “плодотворної розмови”. Це буває рідко, але буває.

На вулиці: голосуйте ще раз

Якщо такі “мобільні виборчі комісії” вас зустрінуть на вулиці – теж пропонують “проголосувати”, і байдуже, що ви, наприклад, вже “голосували” вчора. “Ну що вам шкода ще раз?” – так звучить їхня пропозиція.

Без спостерігачів, але з пресою

Жодних “спостерігачів”, а навіть якщо вони і є – то вони себе ніяк не ідентифіковують, як спостерігачів. Преса так само: зроблять пару знімків на вулиці біля тих столиків для “голосування”, знімуть коротенький ролик, коли пройде якийсь натовп – і готово, “для галочки”.

Спершу люди сміялися з цих “виборів”, тепер вже зляться через настирливість “членів”. Потроху зростає обурення діями окупантів і колаборантів.

Світлини із пропагандистського телеграм-каналу Новокаховської окупаційної адміністрації.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН