Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні продовжується громадське обговорення щодо змін назв вулиць

В Україні, у зв’язку з військовою агресією російської федерації, розпочалася чергова хвиля декомунізації. Зміна назв вулиць та населених пунктів відбувається на виконання Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи міських, сільських і селищних рад ухвалюють рішення про перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків та скверів. За підтримки громадськості тих чи інших населених пунктів вулиці, названі іменами діячів сусідньої держави-агресора, отримують нові назви, в тому числі і імена Героїв України.
Політолог Дементій Білий роз’яснив херсонцям про стан перейменування вулиць у Херсоні.  
“Інформую вас про стан з дерусифікацією назв херсонських вулиць, яке відбувається згідно із законом України про деколонізацію топонімів.
1. Завершений перший етап обговорення.
Комісія з перейменувань, членом якої я є, затвердила першу групу нових назв. Чекаємо на формалізацію цього процесу – остаточного підписання розпорядження начальником Херсонської міської військової адміністрації.
2. Для обговорення підготовлена нова група назв, більшість з яких включають назви вулиць Центру, частково Таврійського, Північного та ХБК.
3. Перед запуском громадського обговорення було запропоновано протягом тижня ще раз уточнити у містян їхні думки щодо варіантів назв. Тому проводиться коротке голосування (з 24 по 30 серпня) для збільшення варіантів назв для перейменування”, –  звернувся до херсонців Дементій Білий.
Проголосувати можна за посиланням: https://forms.gle/CCAMjQJQphbgvFsY6.
ВАЖЛИВО: В опитуванні тестується серед інших важлива пропозиція, яка напряму не стосується перейменування, але є принциповою для історії нашого міста.
А САМЕ: запитують думку містян щодо розділення теперішньої вулиці Суворова на дві частини.
“Справа у тім, що від появи вулиць до 30-х років 20 сторіччя на місті сучасної вулиці Суворова було ДВІ вулиці.До революції це була вулиця Католицька (бо там на цій вулиці знаходився Римо-католицький костьол) та власне Суворівська. Пізніше комуністи скасували спочатку костьол, а потім й об’єднали дві вулиці в одну з єдиною назвою.Тепер пропонується відновити історичну справедливість та знову розділити ці вулиці.
Закликаю всіх взяти участь в голосуванні, надавати свої варіанти та висловити свою думку щодо ідеї повернення двох вулиць замість одної”, – додав Дементій Бєлий.
Пропозиції щодо перейменування об’єктів топоніміки
DOCS.GOOGLE.COM
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН