Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Слідчі поліції Херсонщини повідомили лікарю-пособнику окупантів та двом підприємцям про підозру у привласненні понад 7 мільйонів гривень

Наразі слідчим управлінням обласного главку поліції Херсонщини проводиться досудове розслідування факту пособництва окупантам, скоєним колишнім керівником одного з медичних закладів.
Під час слідчо-розшукових заходів поліцейські за процесуального керівництва обласної прокуратури встановили, що медпрацівник, окрім вчинення злочину проти основ національної безпеки України, також розробив схему привласнення коштів, які перебували на рахунку легітимної медичної установи. Нині фігуранту та двом підприємцям, причетним до злочину, повідомлено про підозру.
Як розповів начальник відділу слідчого управління ГУНП в Херсонській області Олег Мальчевський, поліцейські встановили, що колишній 59-річний директор Комунального некомерційного підприємства «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Херсонської обласної ради під час тимчасової окупації м. Херсона військовими рф добровільно погодився очолити незаконно утворений окупаційною владою аналог установи.
Після цього фігурант всіляко впроваджував діяльність псевдомедзакладу за стандартами рф, відкрив у російського банку особовий рахунок підприємства, сплачував заробітну плату підлеглим у російських рублях, незадовго до деокупації обласного центру забезпечив «евакуацію» на окуповане лівобережжя Херсонщини 24 одиниць спецавтомобілів «швидкої допомоги», які перебували на балансі легітимного медпідприємства. Також, під час незаконного референдуму щодо «приєднання» Херсонщини до складу країни-агресора, що пройшов наприкінці вересня 2022 року, зловмисник виділив приміщення в медзакладі для проведення «голосування».
Слідчі кваліфікували протиправні дії фігуранта за ч. 1 ст. 111-2 «Пособництво державі-агресору» Кримінального кодексу України (карається позбавленням волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої). Про підозру у скоєнні злочину проти основ національної безпеки України зловмиснику заочно повідомили наприкінці червня цього року.
Крім цього, під час розслідування правоохоронці встановили, що фігурант причетний ще й до привласнення понад 7 мільйонів гривень, які перебували на рахунку очолюваного ним до нападу рф медичного закладу. Так, поліцейські з’ясували, що зловмисник наприкінці червня минулого року склав договір про покупку 130 тисяч літрів дизельного пального на суму майже 5 мільйонів гривень із 51-річним керівником фірми, яка ніколи не займалася продажом палива та не мала власних автозаправних станцій. Аналогічно фігурантом був складений договір про сплату за дизпаливо майже 2,3 млн грн 43-річному підприємцю, фірма якого також ніякого відношення до виготовлення та реалізації пального не мала.
За такі протиправні дії днями цим трьом зловмисників заочно було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» ККУ. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН