Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ресурси, демографія, екологія та залученість громад – ключові чинники у відбудові України

Ресурси, демографія, екологія та залученість громад – всі ці чинники потребують детального аналізу перед тим, як скласти безпосередній перелік об’єктів, які потрібно ремонтувати або відбудовувати в Україні.

Про це в ефірі Українського радіо зазначила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, коментуючи результати Конференції Ukraine Recovery Conference у Лондоні.

«Тобто ми не будемо просто збирати статистику, фіксувати її та говорити, що в нас зруйновано 100 садочків і ми 100 садочків повинні відремонтувати чи збудувати нові. Зараз ми говоримо про нові принципи планування, коли потрібно проаналізувати економічний чинник, подивитися, що відбулося в тій чи іншій громаді з підприємствами, які з них переїхали, а які – залишилися, подивитися на ресурси цієї громади. Можливо, є певний інвестиційний потенціал, який можна запропонувати бізнесу, можливо, є майданчики, які варто використати під ті ж індустріальні парки, можливо, є природні ресурси, які потрібно розглянути як шанс для подальших інвестицій», – розповіла вона.

Другий чинник, який потрібно аналізувати, зазначила народна депутатка, – це демографія.

«8,2 млн наших людей зараз за кордоном, понад 5 млн – внутрішньо переміщені особи. Тому потрібно прив’язуватися до розвитку економічного стану та аналізувати: скільки людей ми можемо повернути в ту чи іншу громаду», – пояснила Олена Шуляк.

Третій чинник – це екологія. Як зауважила очільниця партії, на сьогодні величезна кількість – 30 % України – заміновано і це слід враховувати при відбудові нашої країни після війни.

«Якими засобами і в які терміни буде відбуватися розмінування, які землі можна буде використовувати в який період. Плюс є величезна екологічна проблема, яка пов’язана з будівельним сміттям, яке дуже б не хотілося захоронювати, а переробляти та використовувати надалі або в дорожньому господарстві, або в цивільному будівництву», – поінформувала Олена Шуляк.

Вона додала, що всі ці чинники потрібно проаналізувати перед тим, як скласти безпосередній перелік об’єктів, які потрібно ремонтувати або відбудовувати.

«Тому на рівні законодавства ми закріпили можливість, принцип планування, який має назву «програма комплексного відновлення». Зараз області, громади активно працюють із фахівцями з відновлення, фахівцями, які залучаються нашими донорами для того, щоб ці програми, стратегічні документи були обов’язково розроблені», – зазначила народна депутатка.

Олена Шуляк наголосила, що останнє слово – за мешканцями України. У планах відбудови нашої держави йдеться про їхнє максимальне залучення.

«Будь-яка програма комплексного відновлення, будь-яка містобудівна документація обов’язково повинні проходити обговорення місцевих мешканців, людей, які планують повертатися, місцевого бізнесу, який зараз є основним рушієм всіх економічних процесів в нашій державі. Тільки після того потрібно переходити до реалізації таких програм», – акцентувала Олена Шуляк.

У процес відновлення України вкладено принцип, який дозволяє нашу систему відбудови робити прозорою, максимально антикорупційною. Тут нам допомагає принцип цифровізації, який запроваджено на різних рівнях, зазначив голова Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», депутат фракції «Слуга Народу» у Херсонській обласній раді Юрій Соболевський.

«Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України презентувало цифрову платформу «Dream» на конференції Ukraine Recovery Conference у Лондоні. Ця платформа дозволяє всім громадянам відстежувати інформацію про відновлення пошкоджених або знищених війною об’єктів. Тобто доступ до інформації про фінансування, управління та контроль проєктів відбудови житла, будівель та доріг матимуть усі чиновники, зокрема, мери і голови адміністрацій та ОТГ, а також міжнародні фінансові організації, донори, журналісти та громадяни України», – повідомляє Юрій Соболевський.

Також він додав, що на платформі можна подивитися детальну інформацію по громаді, які гроші використовувалися, як вони використовувалися, на якому етапі знаходиться той чи інший проєкт. У зв’язку з тим, що «Dream» кореспондує з іншими реєстрами, він максимально наповнений інформацією.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН