Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ земельна плата за 2022 рік не справляється

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо справляння плати за землю за 2022 рік за землю за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією.

Так, за період з 01 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних осіб, та за період з 01 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року – в частині земельних ділянок, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (абзаци перший і четвертий п. п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік територій), визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 (далі – Наказ № 309), може застосовуватися при справлянні плати за землю на відповідних територіях.

Відповідно до п. п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ власники та користувачі земельних ділянок не нараховують та не сплачують плату за землю (земельний податок та/або орендна плата) на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією:

фізичні особи за період з 01 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року;

юридичні особи та фізичні особи – підприємці за період з 01 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року.

Для цілей справляння плати за землю у 2022 році Наказ № 309 застосовується у частині наявності певної території у Переліку територій, затвердженого Наказом № 309 у чинній редакції (зі змінами). Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації не враховуються.

Звертаємо увагу, що для цілей справляння плати за землю відповідно до п. п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ застосовується тільки перелік територій активних бойових дій (частина друга розд. І) та тимчасово окупованих російською федерацією (розд. ІІ).

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН