Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Слідчі СБУ передали до суду справи російських офіцерів, які чинили каральні дії на Херсонщині

Слідчі СБУ передали до суду обвинувальні акти відносно двох представників фсб рф, які чинили каральні дії проти українців у тимчасово окупованому Херсоні.

Один з них – кадровий співробітник 3 відділу 9 управління Департаменту оперативної інформації 5 служби фсб Сергій Сініцин з позивним «Сабір». Інший – співробітник 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби фсб рф Юрій Бєляцький.
Обидва злочинці у тимчасово окупованому Херсоні чинили каральні дії, спрямовані проти українського цивільного населення.
Так, слідчими СБУ встановлено, що російський офіцер з позивним «Сабір» виконував завдання кремля щодо формування каральних органів місцевої окупаційної адміністрації. У складі так званої «временной оперативной группы № 8» він брав участь у створенні «главного управления мвд Херсонской области».
За його «наказами» призначались керівники та «оперсклад» окупаційного органу, здійснювались каральні рейди проти громадян.
Для створення російського агентурного апарату зловмисник вербував колишніх правоохоронців та місцевих чиновників. Збирав відомості про підрозділи Сил оборони та учасників руху опору.
Інший представник спецслужби рф Юрій Бєляцький, перебуваючи з початку повномасштабного вторгнення у тимчасово окупованому Херсоні, віддавав накази на незаконне утримання та катування херсонців.
Оперативниками СБУ встановлено факт його незаконного проникнення, разом із військовослужбовцями рф, до помешкання мирних жителів Херсона. Злочинці вивезли господаря родини до однієї з будівель обласного центру.
Чоловіка тривалий час тримали у нелюдських умовах. Від жорстокого поводження та катувань він втрачав свідомість. Нелюди погрожували позбавити херсонця життя його дружини та дитини.
За матеріалами СБУ обидва зловмисники обвинувачуються у вчиненні злочинів за:
• ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групи осіб);
• ч.3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.
​Наразі обидва представника фсб рф під час звільнення Херсона втекли на лівий берег р. Дніпро.

Розслідування проводили співробітники СБУ Херсонської області за оперативного супроводження ДВКР СБУ за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН