Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Херсонщина. Артспротив»: у ХДУ презентували літературний альманах

Під час війни музи не мовчать, адже мистецтво – це теж зброя, що наближає перемогу. Підтвердженням цьому є літературний альманах «Херсонщина. Арт-спротив», презентація якого відбулася в Херсонському державному університеті 18 травня.

«Цивільний спротив – це феномен. І сьогодні він асоціюється, у тому числі, й з нездоланним Херсоном. Там де Російська Федерація очікувала на підтримку – вона отримала цивільний спротив, який чинили прості люди. Це говорить про те, що за 30 років незалежності України нам вдалося сформувати абсолютно нову генерацію, частина якої сьогодні присутня тут», – зазначив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Презентація літературного альманаху «Херсонщина. Артспротив» продовжила низку заходів до відзначення Днів науки в ХДУ. «Цей унікальний захід має на меті популяризувати науково-мистецькі здобутки майстрів слова – з Херсона та всієї України. І таким чином вони доводять, що українське слово – це зброя, що здатна здолати ворога», – підкреслив перший проректор Сергій Омельчук.

«Херсонщина. Артспротив» – це унікальне видання, що було створено завдяки спільній синергії однодумців і творчих особистостей, які чинили свій, літературний спротив. Ця збірка, насамперед, віддзеркалює весь спектр емоцій та подій, пережитих авторами. Тут можна знайти рядки як професіоналів, так і початківців, які задокументували жахіття війни, окупацію, звільнення Херсона та частини області, поневіряння тих, хто вимушений був покинути рідні домівки.

Ідея належить організаторці мистецького проєкту «Поетична шафа» Альоні Мовчан та організаторці мистецького проєкту «ЛітТЕРРА без меж» Юлії Майстренко. Саме вони спілкувалися з авторами, займалися упорядкуванням альманаху, пошуком фінансування на друк накладу. Робота над книгою тривала протягом 4 місяців.

Вперше презентували його у Херсоні наприкінці квітня. Третину авторів становлять представники Херсонського державного університету, зокрема серед них викладачі кафедри української й слов’янської філології та журналістики – Василь Загороднюк та Іван Немченко, а також студенти і випускники.

Викладач ХДУ і голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк, який модерував презентацію у Івано-Франківську, зазначив: «Ця книжка засвідчує, що ми чинимо поетичний спротив. Тут зібрано роботи 54 авторів. Вони всі різні: за талантом, досвідом, віком… Тому книжка, з художньої точки зору, неоднозначна. І ми свідомо не це йшли, аби показати не тільки маститих поетів, а й тих, хто тільки-но починає і дебютує. Ця книжка багата на емоції, пристрасті. Адже ці 54 автори заявили про те, що «нас не подолати». Це така наскрізна ідея цієї книжки», – прокоментував Василь Загороднюк. Також він розповів, що долі авторів – різні. Зокрема, деякі зазнали психологічних, моральних, фізичних утисків і навіть були арештовані окупантами. Але, як бачимо, це їх не скорило.

Завідувачка кафедри української й слов’янської філології та журналістики Світлана Климович провела паралель з сьогоднішнім Днем вишиванки, зазначивши, що усі сторінки цієї збірки автори вишили літературними візерунками: «Вони презентують нашу національну пам’ять і ті емоції, які пережив кожен і кожна, перебуваючи в окупації, чинивши спротив, знаходячись далеко від дому, але кожну секунду вболіваючи за долю рідних людей і нашого міста».

Протягом презентації автори декламували власні вірші. А також ділилися спогадами про події, що, власне, й лягли в основу їхніх поезій. Херсонський поет Валерій Кулик наголошує, що видання презентує мозаїку сприйняття війни різними людьми, людьми різного віку, вподобань та фахів: «І хотілося, аби ця книга перейшла від серця до серця, від рук до рук. І, дійсно, віддзеркалила ті миттєвості, що пережили її автори».

Окрім представників Херсонського державного університету, авторів поезій, херсонських митців і поціновувачів літературного слова на заході були присутні наші колеги з факультету філології та наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника, які отримали примірники літературного альманаху.

Пресцентр ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН