Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні відкрилась виставка творів японських та українських митців (відео)

“Бонсай. Едем”. Під такою назвою у Херсоні відкрилась виставка творів японських та українських митців перформативного жанру. Роботи бачили кореспонденти Суспільного.

За мить до всесвітньої катастрофи — це основна теза мистецької японсько-української виставки “Бонсай. Едем”, яку сьогодні відкрили в Херсоні. Такою катастрофою, говорить художник і сокуратор виставки Геннадій Гутгарц, є і Чорнобильська трагедія, і війна в Україні.

“Людині не природно жити в місті, такій урбаністичній цивілізації, як ми зараз живемо. Природно було в Едемі. Але трапилася катастрофа, і людина вимушена була піти з раю. Це те, що переживають мільйони українців, які після 24 лютого 22-го року вимушені були кинути свої домівки”, — розповідає художник.

У Херсоні відкрилась виставка творів японських та українських митців перформативного жанру
Херсон, одна з робіт на виставці “Бонсай. Едем” японських та українських митців перформативного жанру.

Учасники виставки — українські та японські майстри перформативного мистецтва. Серед представлених творів є присвячені Херсонщині та створені в окопах. Матеріалами стали сторінки старих журналів і відходи. Глядачі можуть побачити піджак Адама та квантовий живопис, а також взяти участь у чайній церемонії.

“Твори Шозо Шимамото — унікальні. Один створений під час його перебування в Києві у 2005 році, другий він уже привіз готовий до Києва. А Ясуо Сумі — людина, яка усе життя малювала парасольками та бухгалтерськими рахівницями”, — говорить Геннадій Гутгарц.

У Херсоні відкрилась виставка творів японських та українських митців перформативного жанру
Херсон, роботи на виставці “Бонсай. Едем” японських та українських митців перформативного жанру, 26 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

За його словами, учасники виставки зробили такі твори з побажаннями скорішого миру в Україні та процвітанням. Всього 12 гобеленів. А логотипом виставки стала робота донецького художника Сергія Захарова.

“Це моя перша серійна робота, тобто це не перша така квітка. Це як в будь-якому мистецтві, є прямий контраст, як, наприклад між добром і злом. Є суто домашня рослина, основа під неї, горшочек, де має рости квітка, але ця квітка вибухова настільки, що вона виглядає, як ядерний вибух. Йде повномасштабна війна і загроза саме ядерних ударів дуже велика”, — каже Сергій Захаров.

У Херсоні відкрилась виставка творів японських та українських митців перформативного жанру
Херсон, одна з робіт на виставці “Бонсай. Едем” понських та українських митців перформативного жанру, 26 квітня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні художник уперше.

“Ці враження я спробую запам’ятати. Красиве місто, майже немає людей і непритаманна для міста тиша. Це не перший досвід, дуже нагадує мій рідний Донецьк зразка 2014 року, і Київ з початку лютого минулого року”, — говорить чоловік.

У Херсоні відкрилась виставка творів японських та українських митців перформативного жанру
Херсон, роботи на виставці “Бонсай. Едем” на виставці японських та українських митців перформативного жпнру, 26 квітня 2023р.Фото: Суспільне Херсон

Як розповів генеральний директор театру ім.М.Куліша Олександр Книга, виставка триватиме місяць.

“Виставка відкрилась 26 квітня. Вона тісно пов’язана з Японією, тому що в ній бере участь багато художників із Японії. І Херсонщина як батьківщина світового авангарду. Херсонщина попри все, сьогодні є в тренді таких от величезних міжнародних подій”, — розповів Олександр Книга.

Суспільне
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН