Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Інклюзивний театр представив у Херсоні нову прем’єру українського автора (відео)

Інклюзивний театр при Гончарівці представив прем’єру вистави, яка нікого не залишила байдужим. Ця вистава – це кропітка праця всіх: і акторів, і режисера, і хореграфа, і батьків

Довготривала підготовка, старанна гра акторів, злагоджена робота батьків та керівників призвели до чудового результату – виставу “Задерикуватий півень”, за мотивами твору відомого українського драматурга Богдана Мельничука, глядачі сприймали з оплесками.

Батьки особливих акторів радіють, тому що їх діти мають можливість розвиватися та демонструвати свої вміння. Також зауважують, що інклюзивний театр позитивно вплинув не тільки на дітей, а й на всю сім’ю.

Глядачі спостерігали на захоплюючу гру акторів, які демонстрували на повну професійність, творчість і таланти.

Як з’явилась ідея створення першого інклюзивного театру на Херсонщині – розповідає керівник проєкту “Інклюзивнйи театр” при Гончарівці Надія Коротун:

“Було помітно, що батьки з дітками хворими на ДЦП та аутизм часто збираються на четвертому поверсі. Такі діти трошечки галасливі, і ними складно керувати, але я помітила одну добру річ – наші користувачі на це не реагували.

Дітки весь час щось майстрували, іх намагалися привчити до книжок і через це виникла ідея як їх згуртувати.

У мене є подруга Корольова Ірина і я їй запропонувала створити театр. Це було дуже важко: ми зібрали громадські організації і думали, що вони стануть нашими партнерами, а потім зрозуміли, що краще ніж батьки ніхто своїх діток не знає. Першу виставу ми робили з громадськими організаціями, а другу вже з батьками. І ось сьогодні ви можете бачити вже третю виставу, яка є найскладнішою з усіх”.

У 2017 році група народних депутатів розробила, а Верховна Рада України ухвалила Закон «Про інклюзію», в якому закріплені головні позиції, які захищають право та інструментарій для дітей з особливими потребами.

Вже третій рік поспіль підтримує інклюзивний театр Херсонська торгово-промислова палата, яка завжди в центрі важливих регіональних подій півдня, привертаючи до них увагу суспільства .

Оплесками, квітами, вдячні глядачі вітали акторів та їх мам цього дня у Гончарівців. Звісно , були і подарунки від представників бізнесу, освітянської спільноти, патрульної поліції, членів Херсонської торгово-промислової палати. Директор кафе “Memoris” Роман Яців також не залишився осторонь і передав дітям солодкі подарунки. Кожен цього дня і глядачі, і учасники отримали надзвичайно позитивні емоції.

Поділився враженнями після перегляду п’єси і заступник голови облдержадміністрації Андрій Шибаєв, і секретар Херсонської міської ради Галина Лугова.

Це вже втретє дивує херсонський інклюзивний театр чудовою і оптимістичною виставою, яка об’єднала громаду, звернувши увагу на проблеми інклюзії, рівності, доступності, людиноцентризму у суспільстві. А спільне фото залишиться на згадку всім учасникам проєкту.

Детальніше у відео телестудії “Український південь”.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН