Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

З херсонського музею викрали картину «Портрет дівчини у вишиваній сукні»: її історія

«Портрет дівчини у вишиваній сукні» Михайла Брянського був однією з найулюбленіших картин для багатьох, в тому числі і для майстрині-вишивальниці та фахівчині з історії костюму Інни Микуцької.

Розповідаючи про візерунок цього вишитого вбрання під час екскурсій в музеї, Інна Микуцька визначила можливе місце походження вишивки — Київщина або південь України.
Нещодавно за сприяння Marina Max пані Інні вдалось отримати фаховий коментар від Юрія Мельничука з Музею Івана Гончара:
«Дівчина тут у вишитій українській сорочці, спідниці, вишитому фартухові.
Це узори, які побутували у 19 столітті, і по музейних збірках напевно мало таких залишилось. Цілком реально, що такі сорочки могли бути на Півдні України. Тут поєднання лиштви — прямої лічильної гладі, хрестика і занизування, яке популярне в рушниках з деревами, як заповнення «просо», або «насипка». Це ті трикутні елементи на ламаних деревах. Втім, може бути, що вишивка вся хрестикова, так звана «брокарівська». Треба пошукати в джерелах аналоги таких узорів, зокрема й в Олени Пчілки».

Викрадена російськими окупантами картина Михайла Брянського «Портрет дівчини у вишиваній сукні» виявилась ближчою до нашого українського півдня, і від цього втрата полотна стає тільки болючішою.

Херсонський Художній Музей

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН