Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українці подали понад 335 тисяч заявок на компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло – Олена Шуляк

Українці подали 335,145 тисяч заявок на компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло загальною площею понад 23 млн кв. м.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.
«Станом на сьогодні (28 лютого) через «Дію» подано 335 145 заявок на компенсацію за пошкоджене або зруйноване агресором житло. Загалом йдеться про 23 млн кв. м. Це ті дані, які ми сьогодні вже можемо аналізувати. Згідно із ними, у нас є три сумні лідери за обсягами зруйнованого житла – це Донецька, Харківська і Київська області. Наразі більше одного мільйона українців залишилися без даху над головою», – розповіла Олена Шуляк.
Депутат нагадала, що для вирішення питання компенсації за втрачене житло 23 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7198, який чекає на підпис голови ВР.
«Уряд має два місяці для того, аби розробити відповідні нормативно-правові акти для повноцінної роботи ухваленого законопроєкту. І ми сподіваємося, що вже в травні він набере свою оптимальну силу», – наголосила Олена Шуляк.
Законопроєкт передбачає, що заявки про пошкоджене або знищене житло можна подавати не лише через портал «Дія».
«Це можуть бути ЦНАПи, можна користатися допомогою і нотаріусів, і центрів соціального захисту. Саме мобільні центри соцзахисту зможуть дістатися до деокупованих місць і допоможуть людям зібрати та надати всю інформацію, яка потрібна для оформлення безпосередньо компенсації», – сказала Олена Шуляк.
Заявки прийматимуться протягом дії воєнного стану в Україні та ще рік після його завершення.
«Водночас законопроєкт передбачає можливість подання заявки на компенсацію і після зазначеного періоду, якщо житловий об’єкт зазнає руйнації внаслідок, скажімо, робіт із розмінування», – додала Олена Шуляк.

Пресслужба Політичної Партії «Слуга Народу»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН