Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Після нового року Росію покинули 11 іноземних компаній – KSE Institute

Станом на 8 січня 2023 року 158 іноземних компанії повністю завершили вихід з ринку РФ, ще 1 161 компанія наразі виходить. За останній тиждень до категорії «вийшли» додалося 11 компаній.

Про це йдеться у моніторингу KSE Institute, присвяченому присутності іноземного бізнесу на ринку Росії.

За даними KSE Institute, іноземний бізнес, який повністю покинув російський ринок, забезпечував робочими місцями 297 тис. осіб, мав $41 млрд річного доходу, $33,9 млрд капіталу та $36 млрд активів. При цьому компанії, які призупинили діяльність в РФ, мали 335,3 тис. робочого персоналу, річний дохід у розмірі $55,3 млрд, $28,9 млрд капіталу та $33,3 млрд активів.

Ще 491 іноземна компанія скоротила поточні операції або призупинили нові інвестиції в Росію. Водночас 1 202 компанії продовжують працювати на ринку агресора без будь-яких самообмежень.

Експерти порахували, що у 158 компаніях, які повністю вийшли з РФ, працювало 21,3% персоналу, зайнятого в іноземних компаніях. За останній довоєнний рік вони згенерували $41 млрд виручки (13,9% від усієї виручки іноземних компаній) та сплатили $3,2 млрд податків (13,2% від усіх податків, сплачених у РФ іноземними компаніями).

У KSE Institute наголосили, що головними ньюсмейкерами грудня стали автомобільні корпорації. Так, Nissan продав свій завод в РФ, а асоційовані з Volkswagen компанії MAN Truck&Bus SE та Scania AB продали на користь місцевих партнерів ТОВ «МАН Трак энд Бас РУС» та ТОВ «Скания – Русь». До продажу MAN і Scania займали 12% ринку комерційних автомобілів в РФ.

У грудні угоду з продажу частини активів закрила шведська група Volvo, продавши ТОВ «Вольво финанс восток», ТОВ «Вольво компоненти» та інші, а компанія Ferronordic, яка належить Volvo, продала ТОВ «Ферронордик машини», яке займається промисловими і спецмашинами. Частково завершила вихід з РФ і японська Mazda Motor, яка закрила угоду з продажу російському партнеру своєї частки у спільному підприємстві «Мазда Соллерс Мануфекчурінг Рус» у Владивостоці.

Також у грудні завершили продаж російських активів представники західного бізнесу в інших галузях. Зокрема, американський виробник будівельних матеріалів Owens Corning продав свої активи структурі ДК «Росатом» Umatex, а найбільший незалежний нафтотрейдер Vitol Group продав частку у ТОВ «Схід Ойл», яке реалізує один із найбільших проектів «Роснефти» на півночі Красноярського краю. Крім того, ізраїльський військовий виробник Plasan продав російську «дочку» ТОВ «Оріон Композит», яка займалася технічною підтримкою.

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН