Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фестиваль паблік-арту “OD’ART” пройшов в Одесі

16 грудня відбулося відкриття щорічного фестивалю паблік-арту “OD’ART”. Фестиваль проходив з 16 по 18 грудня в місті Одеса.

Фінансування заходу здійснювалося зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Тема фестивалю – “Незламність душі і матеріалу”.

В межах фестивалю було представлено 7 одеських скульпторів та експонувалося 19 арт-об’єктів у двох тематичних напрямках: нефігуративна скульптура та військова скульптура.

Україна з 2014 року після російської анексії Криму та окупації Донбасу опинилася у стані війни. Війна модерну з архаїкою відбувається і на полях битв і в головах людей.
Художники занурюють глядача у світ нефігуративності, де кожен може домислити ідеї та запропонувати свої інтерпретації робіт, більшість з яких створювалися без світла та опалення.
Під час фестивалю відбувся пленер з дітьми зі школи художньо-естетичного профілю ім. К.Костанді, на якому учні мали змогу порефлексувати на тему: “Які скульптури ви хотіли би бачити в місті Одеса” та відтворити свої ідеї в ескізах для конкретного простору в місті.
Для такої цільової аудиторії як скульптори, культурологи, філософи та девелопери з лекціями виступили три спікери:
* Ганна Місюн – доцентка кафедри культурології в Одеському політехнічному університеті. Прочитала лекцію на тему “Історія скульптури”.
* Діана Фабіян – координаторка проекту, visual artist. Розповіла про те, як арт-об’єкт змінює міський простір.
* Оксана Довгополова – докторка філософських наук, професорка кафедри філософії ОНУ. Виступила з лекцією “Туристичний образ Одеси: чого очікують від Одеси ззовні?”
Для підведення підсумків відбувся круглий стіл на тему “Паблік-арт як інструмент створення комфортного міського середовища”, модератором якого був Андрій Любов.
В рамках обговорення учасники дійшли згоди у тому, що проєкт паблік-арту продукує користь для всіх, хто бере в ньому участь: містянам, скульпторам, культурологам, архітекторам, місцевій владі, девелоперам.
Експерти поділилися власними дослідженнями з приводу того, які існують шари міфу, що конструює імідж Одеси.
А також від скульпторів були висунуті пропозиції щодо реконтекстуалізації громадського простору.
В наступному році організатори планують запросити на фестиваль також і європейськіх скульпторів.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН