Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Заступник керівника Херсонської обласної прокуратури провів зустріч з представниками Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування щодо України

Заступник керівника Херсонської обласної прокуратури Віктор Гошовський зустрівся з представниками Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування щодо України – головою Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування щодо України Еріком Мьосе, членами комісії Ясмінкою Джамахур та Пабло де Грейфом, головою секретаріату комісії Жоелем Мермет, співробіттниками секрітаріату Таджешем Аджіхетті та Янеком Надольські.
Також у зустрічі взяла участь прокурор з міжнародно-правового співробітництва обласної прокуратури Олена Шестакова.
Під час зустрічі було обговорено напрацювання при розслідуванні та документуванні порушень прав людини внаслідок воєнної агресії рф, а також притягнення держави-агресора до міжнародно-правової відповідальності за злочини проти України. Крім того, сторони обговорили безпекову ситуацію в Херсонській області, у тому числі після деокупації частини її територій.
Голова Комісії Ерік Мьосе повідомив, що комісію утворено у березні цього року резолюцією Ради ООН із мандатом провести всебічне розслідування й належне документування всіх порушень прав людини та воєнних злочинів, скоєних рф внаслідок російської повномасштабної збройної агресії проти України. Це вже восьмий такий візит. За результатами попередніх моніторингових візитів було представлено на розгляд 7-ї Генеральної Асамблеї ООН доповідь про події в Київській, Сумській, Чернігівській та Харківській областях у період їхньої окупації в лютому-березні цього року. У цій доповіді констатуються факти вчинення на території України важких воєнних злочинів, відповідальність за які покладається на зс рф. Мета цього візиту – встановлення та документування аналогічних порушень прав людини та воєнних злочинів з боку зс рф на території Херсонської області.
Член комісії Ясмінка Джамахур розповіла про питання допомоги правоохоронним органам, як консультаційного характеру, так і практичного, а також готовність ООН завжди допомагати правоохоронним органам України в питаннях міжнародного гуманітарного та кримінального права.
У свою чергу Віктор Гошовський повідомив про проблемні питання, які постають перед прокурорами сьогодні, та розповів про складнощі, які існують при проведенні досудового розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Він навів статистичну інформацію, пов’язану з кваліфікацією військових злочинів росії на території Херсонської області, роз’яснив різницю у складах такої категорії злочинів, специфіку розслідування вказаної категорії кримінальних правопорушень, боротьбу з колаборантами, ситуацію в деокупованих територіях регіону. Також відповів на питання Пабло де Грейфа щодо організації роботи судової системи на території області, а також про положення кримінального процесуального законодавства України щодо підслідності таких категорій злочинів та навантаження на прокурорів.
Олена Шестакова розповіла про умови, в яких на цей час живе місто Херсон, як працюють прокурори щодо документування злочинів проти цивільного населення та об’єктів житлової, адміністративної та критичної інфраструктури, у тому числі після деокупації частини території області.
За результатами зустрічі сторони окреслили спільні заходи та подальші публічні обговорення впровадження безпекового діалогу на території Херсонської області.

Сторони узгодили тісну співпрацю з метою підвищення ефективності роботи органів правопорядку, зокрема й щодо розслідування злочинів, вчинених рф проти України.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН