Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вимушено чи добровільно? Хто отримує виплати і в гривні і в рублях на Херсонщині

На окупованій території Херсонської області “підприємливі” люди отримують виплати в рублях і в гривнях. Чи може влада врегулювати це питання, дізнавались кореспонденти Суспільного.

За словами херсонки Валентини щодня біля захопленого управління Пенсійного фонду, збирається чимало людей, щоб оформити російську виплату в 10 тис. рублів. Дехто з цих людей, за словами жінки, вимушений це робити, бо залишився без джерела доходу. Хоч уряд і не припиняв виплачувати пенсію тим, хто залишився на окупованій території, але скористатися цими виплатами через заблоковану Росією банківську систему і зв’язок люди не можуть.

“Пенсіонери, які отримували виплату через Укрпошту, отримують ці гроші тепер вже від окупантів у тих же відділеннях. Щоправда, дані якісь в них неоперативні, і доводиться довго відшукувати у базі. У селах, де пенсії носили поштарки, так і продовжується – ті ж поштарки носять тільки вже рублі. Моїм батькам, наприклад. Люди беруть, бо інших доходів не мають, і намагаються швидко їх обміняти на гривню”, – каже жінка.

Працівники бюджетної сфери та чиновники, які залишаються на Херсонщині, отримують дві третини своєї зарплатні. Тимчасова виконувачка обов’язків міського голови Галина Лугова каже, що серед них є і такі, хто паралельно співпрацює з окупаційною владою.

“Якщо з освітянами, які підтримали “руський мир” знайдено механізм не виплачувати заробітну плату, то з комунальними підприємствами це вирішити складніше”, – говорить Галина Лугова.

За її словами, комунальники зарплатню отримують.

“Річ у тому, що у нас кожне комунальне підприємство – це окрема юридична структура. Вона сама несе відповідальність за фінансування. Бюджет приймається та затверджується в кінці року. От вони й користуються цими коштами і нараховують собі зарплати”, – розповідає чиновниця.

Три місяці медичний персонал отримував заробітну плату і українську і російську. Цього місяця від Національної служби здоров’я України виплат не буде, розказує лікар Херсонської обласної лікарні Максим Овчар, який перебуває на підконтрольній Україні території.

“За червень, липень, серпень зарплата і обов‘язкові виплати були виплачені в повному обсязі. Також і росіяни давали готівкою, як вони називають допомогу і зарплатню”, – каже лікар.

За словами політолога Володимира Молчанова, влада має розглядати кожен випадок в усіх сферах і припинити сплачувати тим, хто ніби на простої, а насправді працює на окупаційну владу.

“Херсонський міський бюджет фактично напівпустий. Витрачати його дистанційно на якийсь благоустрій навряд хтось буде. Хоча продовжують витрачати саме гривні на роботу, наприклад, тролейбусного парку. Не можна казати, що всі отримують зарплату від окупантів. Треба розуміти, що в окупантів такого бюджету не існує”, – каже політолог.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН