Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Іванівка, Архангельське: як живуть у звільненому та ще окупованому селах Високопільської громади

4 вересня 2022 року українські військові встановили державний прапор на лікарні селища Високопілля, яке було окуповане у березні. З червня лінія фронту проходила поряд з ним.

На фото: підняття прапору над звільненим Високопіллям

У селищі зруйновано чи пошкоджено майже всі адміністративні споруди.

Високопілля було для окупантів міцним укріпленим пунктом. Серед іншого, саме звідти загарбники знищували обстрілами Іванівку. Село було з березня під окупацією, звільнили його ЗСУ на початку липня.

Про жорстокі липневі бої за Іванівку нагадує тепер лише спалена ворожа техніка, розбиті автівки цивільних, помарковані буквою Z.

На фото: розбитий посеред села автомобіль

На фото: знищена викрадена у місцевих автівка .

На фото: розбита автівка, якою користувались росіяни.

На фото:  автівки   були пріоритетом при грабунку місцевих.

На фото: події в Іванівці

На фото:   такий краєвид ще довгго залишався обабіч дороги. 

Російські загарбники зайшли у Іванівку у березні без бою.

Окупація стала несподіванкою для всіх. Спершу, однак, ніхто не думав виїжджати – доки не побачили, як поводяться військові рф.

Ті відразу почали ходити садибами, перевіряти й забирати телефони, мародерити, красти меблі, побутову техніку, автівки, відбирати їжу.

Розграбували агропідприємство місцевого фермера, його житло. При всьому цьому дивувалися, що їм ніхто не радий.

Були в Іванівці вбивства та викрадення, розповідають місцеві жителі.

У селі Миколаївка, яке у підпорядкуванні Іванівської ради, вбили 30-річного хлопця.

Досі залишається невідомою доля 54-річного Сергія Оренчука, якого викрали в травні.

Нині із майже 800 жителів  там залишається трохи понад 10 осіб. Місцеві мріють повернутися з різних країв додому і відбудовувати рідне село, були б руки.

А поки в Іванівці немає ні світла, ні газу.

Гарячу їжу селяни готують на дровах, воду набирають у криницях. Постійно допомагають місцевим українські військові, діляться їжею. Радять виїздити, бо тут – небезпечно.

Декілька разів приїздив до Іванівки евакуювати людей волонтер Благодійного фонду «Українці переможуть!» Сергій.

«Про небезпеку не думав, бо треба було допомагати людям. Переважно в таких селах залишаються старенькі, маломобільні. Саме таку людину нещодавно вивозив, – розповідає журналістам. – Тут треба продумати кожен крок, як швидко дістатися будинку за певною адресою, яким шляхом прямувати далі, як вчасно реагувати на обстріл. Місцеве населення від обстрілів майже весь час ховається в льохах, тому раджу всім – виїжджайте з сіл, які зараз на лінії фронту».

Одним із тих, хто не виїхав із села, був донедавна 79-річний Олександр Стеблина. Жив самотньо в одній з частин Іванівки, яку місцеві називають Суворовка – колишнє поселення етнічних німців. Днями його евакуювала донька Світлана Нартова – мешканка сусіднього Архангельського, досі окупованого росіянами. Жінка говорить, що декілька разів російські солдати давали можливість проїхати в Іванівку, аби провідати старенького батька. А потім вже не пропускали. Загарбники до всіх ставилися підозріло.

Вивезти батька з Іванівки Світлані вдалося після кількох спроб і за допомогою багатьох людей – місцевих, які провели машину маловідомими стежинами, та українських військових. Зараз вона з родиною та батьком у Кривому Розі.

На фото: евакуйований 79-річний мешканець Іванівки

Через небезпеку  Світлана теж виїхала з Архангельського. Російські загарбники продовжують там мародерити й збиткуватися над місцевим населенням. Резонансним стало у кінці серпня вбивство подружжя Павленків у цьому селі Високопільської громади. Успішні люди до останнього залишалися вдома, займалися фермерством, мріючи про визволення.

«У нас в Архангельському дуже неспокійно – і обстріли, і вбивства. Чимало садиб без даху стоять, зруйновані. А батькові додому, в Іванівку, й повертатися вже нікуди, буде з нами доживати, – ділиться з нами Світлана Нартова. – У його будинку дах пробитий, стеля протікає. Щодня стає прохолодніше, як там ночувати? Мріємо про повернення додому. Сподіваємося, що і наше село звільнять незабаром».

На фото: Пошкоджена садиба у Іванівці

На фото: розбита у полі техніка росіян

«Українські прапори повертаються туди, де мають бути за правом», – зазначив у зверненні у день звільнення Високопілля Президент України Володимир Зеленський.

Нині у громаді залишаються окупованими лише декілька населених пунктів.

На фото: знищена російська техніка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН