Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На межі. Жителі зруйнованого війною села Посад-Покровське на Херсонщині вже мріють про повернення додому (відео)

Село Посад – Покровське Чорнобаївської громади межує з Миколаївською областю. З квітня саме біля нього почала проходити лінія фронту. Нині в селі залишилось близько 20 жителів.

Про руйнування Посад – Покровського і надію на його відбудову – в розповіді журналістів інформаційного видання «Український південь».

Через Посад-Покровське Херсонської області російські війська пройшли в напрямку Миколаєва на початку війни . Село не було окуповане. Бо українські військові швидко погнали російських загарбників назад. Але фронт надовго зупинився біля Посад-Покровського. До війни у селі жило 2220 осіб. Нині його центр зруйновано.

Радник голови офісу президента України Михайло Подоляк побував у селі влітку. Він поділився своїми враженнями:

«Це декілька кілометрів до росіян. Херсонщина. Це одне зі знищених та зруйнованих сіл нашої країни. Це сутність руського мира».

У Посад-Покровському зруйновано двоповерхівки, чимало приватних садиб, всі адміністративні споруди, Будинок культури. Каріна Борова виїхала з села у перший день війни, з болем дивиться на те, на що перетворили її рідне село. Відео періодично викладають. або волонтери, які приїздять туди, або місцеві жителі, які залишися там.

«Перехоплює злість, не можу повірити, що це відбувається в моєму рідному селі. Мені здається, що приїду і буде все, як було. Бо я ці руйнування не бачила на власні очі. Надіюся, що Херсонщину незабаром буде звільнено», – розповідає Каріна Борова, жителька с. Посад-Покровське (Херсонська область).

Загальноосвітня школа зруйнована вщент. Російські військові постійно її обстрілюють, вона стоїть без вікон, пусткою.

«З мого рідного села Посад –Покровського, зі школи, я пам’ятаю свою першу вчительку Ірину Миколаївну, директора школи, вчителя історії. У селі я знаю кожну вуличку, ми любили бувати в центрі села. Там відбувалися концерти», – розповідає Каріна Борова. Жителів села евакуювали до Миколаєва.

Хтось поїхав в інші обласні центри країни, хтось за кордон. Чимало місцевих зараз воюють в лавах Збройних сил України. Сколихнула село недавня звістка про загибель в Оленівці в російському полоні земляка Сергія Раковського, що воював у Маріуполі. Разом збирають кошти на спорядження земляків, які на фронті, і разом збираються відновлювати рідне село.

«Люди наші кричать, що будемо повертися додому, в погребах будемо жити, землянки будемо будувати, але повернемося», – говорить Галина Куриленко, староста с. Посад-Покровське Чорнобаївської громади (Херсонська область).

На Херсонщині, де проходить фронт, інфраструктура населених пунктів повністю зруйнована. Для її відновлення вже шукають міжнародних донорів, – говорить Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської обласної ради:

«Після деокупації Херсонської області ми все відбудуємо повністю. І буде краще, ніж було. Це непросто слова, йдуть напрацювання в цьому напрямку, ми працюємо з міжнародними донорами, які готові допомагати нашій області. Це на рівні урядів європейських країн. Бойові дії тривають, ще будуть руйнування. Але Херсонщина відбудується».

Восени українські військові активізували свої дії на південному напрямку. Біля Посад-Покровського теж.

«Херсонську, Запорізьку, Луганську та Донецьку області ми будемо обов’язково звільняти. Це навіть не обговорюється. Наші хлопці, які тут воюють щиро хочуть це зробити. Вони все роблять правильно, дайте тільки зброю», – сказав Михайло Подоляк, радник Офісу Президента України».

З деокупацією області розпочнуться відновлювальні роботи й в інфраструктурі населених пунктів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН