Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві показали умови перебування переселенців

У Миколаєві показали, в яких умовах живуть люди, евакуйовані з зони проведення бойових дій та тимчасово окупованих територій. Станом на 27 серпня в одному з дитсадків міста, який розрахований на 100 людей, живе 67 внутрішньо переміщених осіб, повідомляєтьсяс на Суспільному.

Приймати людей в дитсадку почали з 17 березня 2022 року.

“Людей годують три рази на день. Обов’язково є, якщо зранку там котлета, то на обід м’ясо, на вечерю може бути риба чи рибні котлетки. І четверте додатково – чи булочка, чи пиріжок. Є рушники великі і маленькі. Є чашки для людей. Тобто таке безпосередньо для побуту є все. Воду завозить міськводоканал”, — розповіла директорка закладу Арина Яковлєва.

За словами завідувачки, продукти і воду завозять раз на тиждень. Окрім цього є запас бутельованої води на одну тонну вісімсот літрів. На випадок повітряної тривоги є облаштований самотужки підвал з чотирма виходами. В ньому, за словами завгоспа Тетяни Холодної, є майже 200 шестилітрових баклажок, до 60 ліхтариків, понад 50 ліжок, столи, білизна. Сукупна площа підвалів — 1330 квадратних метрів. 

У кожного, хто зараз живе в цьому місці, російська армія відібрала можливість жити в звичних умовах. Свою історію розповідає Олександр. Хоча й спить на матраці, але каже, що умовами задоволений.

“Тут все зроблено для нас. Місяць під обстрілами я пробув. Наші солдати зайшли, а росіяни почали обстрілювати село, вибивати наших солдат. І одразу ж почалася евакуація з села. Сюди нас привезли, поселили. Через час виїхав в Ужгород, але там мені не сподобалося, повернувся. Я з багатодітної сім’ї, нас порозкидало, кого куди”, — розповів Олександр.

Директорка закладу Арина Яковлєва каже, що є 17 запасних ліжок, але деяким людям зручніше спати на матрацах, без основи.

Аби відволіктися від війни, люди читають книги, хтось ходить до церкви, а комусь до вподоби рукоділля. Але для багатьох найбажаніше заняття — розмови з рідними.

“Зі всіма своїми зв’язуюсь. Навіть ті, хто перебуває в Козачих таборах під окупацією. Ну вони якось там через Німеччину, але зв’язок з ними є. Якби росіяни не старалися, у них нічого не виходить”, — поділився Олександр.

Заступник міського голови з гуманітарного напряму Анатолій Петров говорить, що підтримувати належні умови для перебування людей допомагають донори.

“Продовжуємо працювати з багатьма благодійними фондами. У нас сьогодні в управліннях соціального захисту зареєстровано понад 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це ще є ті люди, які проживають у фізичних осіб або винаймають житло. Сьогодні у нас в планах створити ще хостели для внутрішньо переміщених осіб. І гуртожитки”, — каже Анатолій Петров.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН